Rundveehouderij

Nieuws 1537 x bekeken

Biologische melkveehouders FrieslandCampina beter af dan in 2013

Amersfoort - Net als de gangbare melkprijs, verlaagt FrieslandCampina ook de biologsche melkprijs, maar langzamer, want de markt voor biologische melk werkt anders, van €49,14 naar €48,14 bij 5 ton melk.

Uit een vergelijking van de prijzen en prijsbewegingen blijkt ook dat de biologische melkveehouders er dit jaar relatief beter af lijken te komen dan vorig jaar. Toen kon de biologische melkprijs, in ieder geval de biologische garantieprijs van FrieslandCampina, de snelle stijging van de gangbare melkprijs in de tweede helft van het jaar niet volgen. Gemiddeld over heel 2013 ontvingen de biologische melkveehouders bij FrieslandCampina vorig jaar een plus van ruim €8,20 per 100 bovenop de gangbare melkprijs. Dat is minder dan waar de biologische melkveehouders naar streven, maar wel vergelijkbaar met de plus die bijvoorbeeld CZ Rouveen biedt.

Over 2014 lijken de biologische melkveehouders bij FrieslandCampina beter uit te komen. Zoals de gemiddelden van de gangbare en biologische melkprijs bij FrieslandCampina nu liggen, bestaat er een verschil van ruim €10,00 per 100 kilo melk in het voordeel van de biologische melkveehouders. Zij komen dit jaar waarschijnlijk uit op een gemiddeld voorschot van zo'n €49,50 per 100 kilo, tegenover ongeveer €39,50 voor hun gangbare collega's.

Vorig jaar profiteerden de biologische melkveehouders in doorsnee minder van de florerende wereldmarkt voor zuivel dan hun gangbare collega's. Dit jaar hebben de biologische melkveehouders minder last van de tegenslagen op deze markt. Een gedeeltelijke verklaring is dat de biologische zuivelmarkt z'n eigen dynamiek heeft en bovendien toch meer Europees is georiënteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.