RundveeNieuws

Waterschap controleert maïskuilen

‘s-Hertogenbosch – Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft boerenerven met maïskuilen gecontroleerd om te zien of er geen sappen uit de kuil in het oppervlaktewater terecht komen.

In totaal zijn er achttien bedrijven gecontroleerd in de gemeentes Oss, Maasdonk en Landerd, waarvan er twee niet voldoende maatregelen hadden getroffen om te voorkomen dat het perssap in oppervlaktewater terecht komt aldus het waterschap.

De twee bedrijven zijn in de gelegenheid gesteld om de situatie te herstellen. Op korte termijn zal een tweede controle volgen om te zien of zij aanpassingen hebben gedaan om te voorkomen dat er sappen in de sloot terecht komen. Met de controles wil het waterschap vooral aandacht vragen voor de juiste opvang van de perssappen, die voor ernstige verontreiniging van het oppervlaktewater zorgen. Daarnaast mist de boer zelf ook voedingswaarde doordat voedingsstoffen met het sap mee uit de kuil spoelen.

Het waterschap voert dergelijke controles jaarlijks uit. Vorig jaar waren er zeven van de gecontroleerde 25 bedrijven in overtreding.

Aa en Maas geeft boeren als tip om een strolaag onder in de kuil aan te brengen, zodat de sappen hierdoor worden opgenomen en niet uit de kuil lopen.

Beheer
WP Admin