RundveeNieuws

Verdunde mest geeft meer gras

Wageningen – Gebruik van met water verdunde mest geeft minder ammoniakemissie en daar boven op 8 tot 17 procent meer grasopbrengst. Dat laatste blijkt uit praktijkproeven van Proeftuin Natura 2000 Overijssel bij pilotveehouders Jan Hemstede en Henk van Dijk. Dat meldt Verantwoorde veehouderij.

Mest verdunnen met water wordt in de praktijk al toegepast bij bijvoorbeeld het bemesten met sleepslangen. Onderzoek van Wageningen UR toonde aan dat aanwenden van verdunde mest kan leiden tot 40 procent emissiereductie op bedrijfsniveau. Maar het effect op grasopbrengst en kwaliteit was onbekend.

Afgelopen juni is eenmalig op een proefveld bij Jan Hemstede en een proefveld bij Henk van Dijk verdunde en onverdunde mest nauwkeurig uitgereden met een zodenbemester met flowmeter. Daarmee wordt de doorstroming van de verdunde mest per tijdseenheid gemeten. Per proef zijn om en om vier stroken met onverdunde mest en vier stroken met verdunde mest uitgereden.

Na het uitrijden is de opbrengst van gras in de eerstvolgende snede in hoeveelheid en kwaliteit bepaald. Na het aanwenden van 20 kuub onverdunde mest en 40 kuub verdunde rundveedrijfmest (1 deel water, 1 deel mest) per hectare bleek dat het grasland met de verdunde mest 8 tot 17 procent meer opbrengst leverde. De VEM-waarde en het eiwitgehalte van het gras bemest met verdunde mest lagen bij Van Dijk wat lager. Dit komt mogelijk doordat de ontwikkeling van het gras daar eerder op gang is gekomen door een betere opneembaarheid van de nutriënten. Bij Hemstede was de VEM-waarde en het eiwitgehalte gelijk.

Beheer
WP Admin