RundveeNieuws

Tetra Pak: zuivelvraag overstijgt aanbod

Lausanne – De vraag naar zuivelproducten wereldwijd gaat het aanbod komend decennium overstijgen. Het Zwitserse verpakkingsbedrijf Tetra Pak verwacht na 2018 een kantelpunt waarbij de vraag het aanbod zelfs langdurig gaat overstijgen.

De wereldwijde zuivelconsumptie stijgt komende tien jaar met 36 procent naar 710 miljoen ton in melkequivalenten. De enorme vraag is een gevolg van een toenemende wereldbevolking, stijgende welvaart en urbanisatie in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. China blijft ook in de periode 2014-2024 bepalend. Naar verwachting zijn de tien grootste importerende landen in 2024 goed voor 33 procent van de wereldwijde import. In 2013 was dat nog 27 procent.

Terwijl westerse zuivelbedrijven zoeken naar manieren om te voorzien in de toenemende groei in opkomende economieën, hebben ze op hun thuismarkten te maken dalende consumptie. De verkoop van melk in de VS bevindt zich op een laagste punt in dertig jaar tijd, terwijl in West-Europa de melkconsumptie de afgelopen drie jaar met 0,8 procent is gedaald. Productinnovaties zijn noodzakelijk om ook op de thuismarkten een sterke positie te kunnen behouden.

Lokale zuivelondernemingen in de opkomende economieën breiden hun productie uit en zoeken daarbij steeds vaker samenwerking met westerse zuivelbedrijven. Belangrijke exporterende regio’s lopen echter steeds vaker tegen hun productielimieten op, waardoor importerende landen zich genoodzaakt zien hun eigen melkproductie te verhogen. Diverse landen zijn hier al mee gestart. Zo is Saoedi-Arabië, ondanks zijn hete en droge klimaat, in staat gebleken zelfvoorzienend te zijn voor meer dan de helft van melkconsumptie in eigen land.

Beheer
WP Admin