RundveeNieuws

Rusland laat geen lactosevrije zuivel toe

Stresa – Rusland staat de invoer van lactosevrije zuivel nog steeds niet toe, al heeft het Kremlin ruim een maand geleden al een decreet getekend om zulke import mogelijk te maken. Dit stellen vertegenwoordigers van de Finse zuivelonderneming Valio. Het bedrijf heeft al enkele keren vergeefs geprobeerd lactosevrije zuivel Rusland binnen te krijgen.

Wie lactosevrije zuivel naar Rusland wil exporteren, moet ook nog een importvergunning aanvragen en vooraf opgeven hoeveel zuivel het bedrijf naar Rusland wil exporteren. De praktijk leert dat de importvergunningen tot nog toe niet afkomen, aldus Riitta Brandt van Valio.

Het Finse zuivelbedrijf heeft het zwaar door het Russische importverbod. Het wil de leden geen sterk verlaagde melkprijs uitbetalen, maar kampt wel met gekelderde inkomsten. Bovendien moet het nog een zware kartelboete betalen. Om toch contanten te blijven ontvangen, verwerkt het zo veel mogelijk ‘overtollige’ melk tot boter en melkpoeder voor afzet op de wereldmarkt. Er wordt geen gebruik gemaakt van Europese opslagregelingen. Die maken wel de bewaring van producten tot eventueel betere tijden mogelijk, maar reduceren ook de kasstroom.

Beheer
WP Admin