RundveeNieuws

Rabo verwacht verdere daling melkprijs

Utrecht – De Rabobank verwacht voor de komende maanden een verdere daling van de melkprijs voor de Nederlandse melkveehouders. Terugblikkend stelt de bank vast dat de afgelopen zomermaanden een vergelijkbaar prijsniveau gehaald is als in 2013.

Door afnemende vraag vanuit China en de boycot van Rusland zijn zuivelprijzen in het derde kwartaal van 2014 gedaald. Aangezien de vraag moeizaam aantrekt en de mondiale zuivelproductie wel toeneemt, verwacht de bank voor het komende kwartaal een verdere daling. Door de gedaalde zuivelnoteringen treden andere landen, bijvoorbeeld Noord-Afrika en het Midden-Oosten, weer toe tot de zuivelmarkt. Ook stijgt de consumptie voorzichtig door een aantrekkende economie in Europa. De laatste twee factoren zullen de melkprijs rond de jaarwisseling laten stabiliseren.

De Rabobank verwacht niet dat de dalende zuivelprijzen direct tot liquiditeitsspanningen bij melkveehouders zullen leiden. Dit komt omdat de afgelopen jaren voldoende ruimte boden om financiële buffers op te bouwen. Ook zijn de voerprijzen ook gedaald, waardoor het bedrijfssaldo minder snel daalt ten opzichte van de melkprijs.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin