RundveeNieuws

Negatieve marge op melk

Heelweg – Supermarkten draaien op de verkoop van een liter melk gemiddeld een negatieve marge van 0,08 procent. Dat zegt zelfstandig ondernemer Henk Hollak, eigenaar van supermarkt Jumbo in Zelhem. Hij sprak op het symposium 3D-schets Melkveehouderij in Heelweg.

In supermarkten kost een pak melk gemiddeld €0,71. Van dit bedrag gaat volgens Hollak €0,31 naar de melkveehouder. Zuivelverwerker en supermarkt verdelen de overige 40 cent. Hollak vermoedt dat het grootste deel hiervan naar de zuivelonderneming gaat, omdat de melk daar afgeroomd wordt.

De ondernemer rekent met een bruto-marge van 20 procent op zuivel. Na btw (6 procent) en kosten voor reclame en logistiek (7,3 procent) blijft er 6,7 procent over. Voor loonkosten rekent hij 4,69 procent, afschrijving 0,7 procent en vaste kosten 1,39 procent. Aan opbrengst zuivel blijft een negatieve marge over van 0,08 procent.

Schaalvergroting is volgens Hollak voor supermarkten net zo noodzakelijk als de melkveehouderij. Vooral de kleinere supermarkten met een weekomzet tot €150.000 hebben het zwaar. Hun inkomen daalde in 2013 met 47 procent. Het aantal zelfstandig ondernemers is gedaald van 5.130 naar 1.895. Het rendement van supermarkten staat continue onder druk door zaken als loonstijging, aanscherping van regelgeving, onderlinge prijzenoorlog en een grillige consument. Een betere inkoopprijs is volgens Hollak nodig om het rendement te verbeteren. Dat is volgens hem te realiseren door verdere schaalvergroting in de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin