RundveeNieuws

Merendeel melkveehouders heeft oog voor probleem lozen perssappen

‘s-Hertogenbosch – Waterschap Aa en Maas heeft op twee melkveebedrijven overtredingen geconstateerd wat betreft het lozen van perssappen uit maiskuilen.

Volgens toezichthouder Twan Loeffen ging het niet om ernstige overtredingen en kwamen de melkveehouders er met een waarschuwing vanaf. Betrokken bedrijven krijgen tijd om de gesignaleerde problemen te verhelpen.

Afgelopen week werden in totaal achttien bedrijven in de gemeentes Oss, Maasdonk en Landerd steekproefsgewijs gecontroleerd op de lozing van perssappen. Vorig jaar werden alleen bedrijven bezocht die al eerder onder de aandacht waren gekomen.

Loeffen geeft aan dat een ruime meerderheid van de melkveehouders oog heeft voor de problemen die perssappen kunnen veroorzaken. De perssappen zijn zeer organisch en kunnen bij lozing op oppervlaktewater schade veroorzaken in aanliggende sloten en beken zoals zuurstofloosheid met vissterfte tot gevolg. Een liter perssap is volgens het waterschap net zo schadelijk als 100 liter huishoudelijk afvalwater. Om milieuschade te voorkomen controleren de toezichthouders van het waterschap daarom de bedrijven.

Volgens Loeffen blijft er een groep ondernemers die minder aandacht voor genoemd probleem heeft. Controles blijven daarom nodig. Bij ernstige overtredingen wordt proces verbaal opgemaakt waarop een straf- of bestuursrechtelijk boete kan volgen. Op de website goedboerenerf.nl staat informatie over maatregelen en oplossingen om erfafspoeling te voorkomen.

Beheer
WP Admin