RundveeNieuws

LTO hekelt dreigen met dierrechten

Den Haag – LTO Nederland is zwaar teleurgesteld dat staatssecretaris Sharon Dijksma nadrukkelijk dreigt met invoering van dierrechten. Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij is de sector hard bezig met een efficiëntieslag om de fosfaatuitstoot zo klein mogelijk te maken.

“We zijn blij dat in de nieuwe melkveewet geen dierrechten zijn opgenomen. Maar dan moet je niet het vergezicht geven dat er toch rechten worden ingevoerd. Dierrechten invoeren leidt tot opstallen en een veel hogere melkproductie per koe.” Romijn zegt dat in reactie op een brief van de staatssecretaris van Economische Zaken over de melkveewet.

Voor Romijn is het van groot belang dat melkvee dat nu grondgebonden wordt gehouden ook in de toekomst op basis van grond wordt gehouden. “En dat bereik je niet met dierrechten”, aldus Romijn, “Als je grondgebondenheid wilt behouden zou je hooguit over fosfaatrechten moeten praten.”

Wat Romijn betreft zal er nog discussie moeten komen of de melkveewet in de huidige opzet niet te veel leunt op mestverwerking. “Voor LTO zijn drie pijlers belangrijk. Verbetering van de fosfaatefficiëntie, grondgebondenheid en mestverwerking. Mestverwerking moet daarbij onderdeel zijn van beleid om de groei op te vangen, en niet de hele groei van de melkveehouderij opvangen. Dat is de verkeerde richting.” Romijn spreekt openlijk twijfel uit of in de huidige vorm de melkveewet wel leidt tot een meer grondgebonden melkveehouderij. Volgens hem is het regelen van mestverwerking via zogenoemde vervangende verwerkingsovereenkomsten wel een goede oplossing voor een individueel melkveebedrijf, maar is het een risico voor de sector als geheel.

Romijn gaat niet uitvoerig in op het fosfaatplafond van 85 miljoen kilo fosfaat dat de sector zichzelf heeft opgelegd. Dijksma verwijst er wel nadrukkelijk naar in de brief aan de Tweede Kamer. “We staan met zijn allen aan de bak voor een forse opgave”, stelt Romijn vast, “individuele bedrijven, de sector als geheel en de overheid.”

Beheer
WP Admin