Rundveehouderij

Nieuws 1556 x bekeken

LTO en NMV steunen visie ING aarzelend

Ingen/Den Haag - Structureel gezien staat de mondiale zuivelmarkt er niet slecht voor. Zo bezien is de verwachting van de ING Bank dat 2015 een redelijk positief jaar wordt niet gek. Er zijn echter zo veel onzekerheden dat vooruitkijken lastig is. Dit zegt voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) Dirk Jan Schoonman in reactie op het jongste zuivelrapport van de ING Bank.

LTO vakgroepvoorzitter Melkveehouderij, Kees Romeijn houdt een iets grotere slag om de arm. Hij benadrukt nog meer de volatiliteit van de zuivelmarkt. Toch onderschrijft ook hij de stelling dat de Nederlandse melkveehouderij goed staat voorgesorteerd.

Een dermate goed jaar als 2014 zal zich niet direct weer voordoen, menen beiden. Dit jaar plukte de Nederlandse melkveehouderij de vruchten van zowel een hoge melkprijs - dankzij een heel goede eerste helft van 2014 - als van stevig gedaalde voerkosten.

Schoonman: "Als je kijkt naar de graanprijzen kun je concluderen dat de prijs van krachtvoer richting de 20 cent per kilo gaat. Dat is natuurlijk positief voor de melkveehouderij. Ook andere kosten zijn gedaald. Daar staat wel tegenover dat de melkprijs in 2015 ook lager zal zijn dan dit jaar. Ik zie voor nu overigens wel dat de zuivelmarkt de bodem heeft bereikt. Misschien verlaagt FrieslandCampina de garantieprijs maandag nog één keer, maar dan hebben we het ook wel gehad."

Romeijn: "Ik denk dat we straks het effect van de Russische importstop wel weer een keer hebben verwerkt. De grote vraag is waar en hoe snel we andere markten weten te vinden en dan maar hopen dat er geen nieuwe verstoringen komen. Als je bij een zuivelbedrijf met een breed productenpakket zit, heb je daar niet zo veel last van, maar als je bij een gespecialiseerd bedrijf zit, ben je kwetsbaar. Dat kan nu zijn met kaas, maar een volgende keer misschien met poeder."

Of registreer je om te kunnen reageren.