RundveeNieuws

Kamer wil geen grondloze groei

Den Haag – Een Kamermeerderheid vindt dat groei van melkveebedrijven door alleen mestverwerking niet mogelijk moet zijn. Er moet een vorm van grondgebondenheid blijven.

Dat blijkt uit de reacties van Kamerleden op het wetsvoorstel  ‘Verantwoorde groei melkveehouderij’ van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Die wet geeft melkveehouderijbedrijven de mogelijkheid om na afschaffen van het melkquotum te groeien. De extra fosfaatproductie moet dan volledig verwerkt worden of er moet via extra grond plaatsingsruimte voor komen.

De fracties van PvdA, SP, D66, Christenunie, Groenlinks en PvdD, hebben moeite moet de mogelijkheid van groei door extra mestverwerking. Regeringspartij PvdA vraagt Dijksma de wet aan te passen en alleen uitbreiding toe te staan wanneer er voldoende grond onder het bedrijf ligt om extra fosfaatproductie die het gevolg is van uitbreiding in zijn geheel te plaatsen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw roept Dijksma op met een alternatief te komen. “Groei van de melkveehouderij moet plaatsvinden waar de grond de hoeveelheid koeien en mest kan dragen. Vooral omdat grondgebonden groei van de melkveehouderij maatschappelijk het meest verantwoord is”, aldus Schouw.

Henk van Gerven (SP) vreest dat de melkveehouderij de varkens- en pluimveesector achterna gaat.”De poort voor intensivering van de melkveehouderij wagenwijd opengezet. Dit is misschien wel de grootste fout van Dijksma tot nu toe.”

SGP vreest dat de melkveestapel harder zal groeien dan wordt aangenomen, waardoor invoering van dierrechten dreigt. Dat vindt de de partij onwenselijk, omdat dierrechten geen rekening houden met de mate van grondgebondenheid en omdat hiermee de melkproductie per koe wordt gestimuleerd.

Fracties zijn ook bezorgd of de benodigde extra mestverwerking wel gerealiseerd kan worden.

SGP, D66 en PvdA vragen naar de mogelijkheid voor een tussenoplossing, waarbij een maximale hoeveelheid fosfaat per hectare wordt gesteld. Daardoor moeten bedrijven die al intensief zijn bij uitbreiding eerst investeren in grond. Bedrijven die relatief extensief zijn kunnen dan wel eerst uitbreiden met mestverwerking.

Melkveehoudersvakbond NMV, LTO en de Nederlandse Zuivelorganisatie zijn ook voorstander van een dergelijke aanscherping van de wet. NZO en LTO vinden dat de groei van de sector evenwichtiger moet plaatsvinden met behouden van grondgebondenheid, weidegang en binnen milieunormen.

Beheer
WP Admin