RundveeNieuws

KNMvD: euthanaseren gezond kalf onbespreekbaar

Utrecht – De vleeskalversector en de melkveehouderij moeten samen op zoek naar alternatieve wegen voor de omgang met te lichte kalfjes. Euthanaseren van gezonde, maar te licht bevonden kalveren is onbespreekbaar. Dit stelt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Naar aanleiding van berichten dat vanaf 1 januari 2015 kalveren lichter dan 36 kilo en/of ouder dan 35 dagen geweigerd worden op verzamelplaatsen is discussie ontstaan binnen de organisatie. De kalversector wil van de lichte kalveren af omdat ze het antibioticagebruik in de kalverhouderij negatief zouden beïnvloeden. Ook geven melkveehouders de te lichte dieren niet altijd de extra zorg, voeding en tijd om ze te kunnen verkopen. Soms worden te lichte dieren nu al geëuthanaseerd, terwijl dierenartsen daaraan meewerken. Dit om te voorkomen dat nog slechtere oplossingen worden gekozen.

De KNMvD vindt het euthanaseren van te lichte kalveren echter geen oplossing. De organisatie is principieel van mening dat dierenartsen geen gezonde dieren moeten doden wanneer deze economisch niet rendabel zijn.

Beheer
WP Admin