RundveeNieuws

Herstel melkprijs in tweede helft 2015

Brussel – De Europese melkprijzen gaan in het tweede kwartaal van 2015 weer stijgen. Dat verwacht de Europese Commissie. Waarschijnlijk wordt het laagste niveau niet eerder bereikt dan in het eerste kwartaal van volgend jaar.

De melkproductie in Europa, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië is in de eerste helft van 2014 met bijna 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Naar verwachting stijgt dit percentage gedurende de tweede helft van dit jaar verder. In de Verenigde Staten blijft de productie voorlopig toenemen als gevolg van hoge melkprijzen en gedaalde voerkosten. In Oceanië stijgt de melkaanvoer naar zijn piek in het seizoen. Ook voor Europa gaat Brussel niet uit van een significante daling van de productie voor het einde van het jaar. Ook hier bevinden de melkprijzen zich nog steeds op een relatief hoog niveau en zien de voerprijzen er voorlopig goed uit. De Commissie signaleert dat in de regel melkveehouders pas na drie tot zes maanden reageren op een sterke daling van de prijzen van bulkproducten op de wereldzuivelmarkt. Voor heel 2014 wordt uitgegaan van een Europese melkproductie van 146,4 miljoen ton, een plus van 3,7 procent ten opzichten van 2013. Voor 2015 verwacht Brussel een plus van 1,6 procent.

De productiestijging in 2014 volgt op een opvallend lange periode van recordhoge prijzen. De vraag nam sneller toe dan het aanbod. De prijsdaling, als gevolg van de productiestijging, die in de loop van 2014 zijn intrede deed werd versterkt door de Russische boycot van westerse zuivel. Tegelijk daalt de  Chinese import van Europees mageremelkpoeder, na recordhoeveelheden eind 2013 en begin 2014. Hoewel afgelopen juli de hoeveelheden mageremelkpoeder nog steeds boven niveau van vorig jaar lagen, houden bedrijven rekening met een verdere afname als gevolg van opgebouwde voorraden.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin