RundveeNieuws

Gewichtseis te jonge nuka van tafel

Den Haag/Apeldoorn/Amersfoort – De eis dat een jong kalf vanaf begin 2015 minimaal 36 kilo moet wegen voordat het de vleeskalverhouderij in kan, is van tafel. Daarmee is het gevaar dat jaarlijks zo’n 40.000 kalveren moeten worden geëuthanaseerd van tafel.

Dit bevestigen zegslieden van LTO Nederland, VanDrie Groep en FrieslandCampina. Een uitgewerkt plan voor een betere verzorging en mogelijk speciale opfokplaatsen van te lichte kalveren is er nog niet, maar dat wordt de komende maanden uitgewerkt.

Alle betrokken partijen in de melkveehouderij, kalverhouderij en zuivelindustrie zijn in de afgelopen weken tot het inzicht gekomen dat simpelweg euthanaseren van te lichte kalveren geen acceptabele aanpak is, bevestigt Piet Boer, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina.

“We kijken niet meer naar het precieze gewicht, we kijken in plaats daarvan naar de vraag of een kalf gezond is of niet”, zegt Hennie Swinkels van VanDrie Groep. Wat dit concreet betekent, kan hij nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat de kalversector zich sterk zal inzetten voor een verantwoorde omgang met de jonge dieren. Alle spelers, ook in de melkveehouderij, beseffen dat het imago van de bedrijfstak in het geding is bij een aanpak die door grote delen van de maatschappij als onacceptabel wordt gezien.

In eerste instantie leek het erop dat het plan om te lichte nuka’s te doden in plaats van ze op te fokken in de kalverhouderij zonder veel gedoe doorgang zou vinden. Vorige week kwam de dierenartsenorganisatie KNMvD echter in het geweer. Zij stelde dat euthanaseren van gezonde dieren voor haar leden onacceptabel is (een deel van haar leden werkt overigens nu al mee aan het doden van niet voldoende gezonde dieren). Daarna kwam de discussie in een stroomversnelling.

LTO Nederland en de zuivelindustrie willen de leden en leveranciers aansporen om de zorg voor nuchtere kalveren niet te laten verslappen, ondanks zeer lage kalverprijzen. Ze verklaren nu ook dat ze de opfok sectorbreed op een hoger plan willen brengen. Met betere voeding en verzorging kan groeivertraging en vaak ook diarree worden voorkomen.

Nu laten handelaren ruwweg zo’n een op de twintig kalveren liggen bij hun ophaalronde. Deze dieren zijn te licht en/of niet in een goede conditie om te worden opgezet. Voor heel Nederland komt dat neer op ongeveer vierduizend dieren per jaar.

Beheer
WP Admin