RundveeNieuws

Geen crisis, maar melkpoederprijs zakt

Doetinchem – Een zuivelcrisis, zoals in 2009, zit er nu niet aan te komen, menen veel marktanalisten. Het wordt een dip. Niettemin zakt de notering voor een van de belangrijkste bulkzuivelproducten – te weten, mageremelkpoeder – gestaag verder weg.

ZuivelNL noteert €1.970 per ton, de spotnotering deze week zit €20 per ton lager, terwijl mageremelkpoeder uit Europa deze week op de GDT-veiling van Fonterra wegzakte naar omgerekend €1.900 tot €1.880 per ton.

Dit betreft mageremelkpoeder voor humane consumptie. Hetzelfde product, maar dan met bestemming veevoer wordt al verhandeld voor niveaus tussen de €1.700 en €1.750 euro per ton. Het verschil met poeder voor humane consumptie is soms alleen maar de sticker. Het Europese interventieniveau ligt op €1.695 per ton.

Diverse marktkenners zien daarom in de komende maanden toch wel een stevig tonnage poeder in de interventie verdwijnen. Dat is te meer omdat de export niet heel hard loopt en er door de hoge Europese melkproductie in de loop van 2014 stevige voorraden moeten zijn opgebouwd. Zuivelhandel Greenmark Dairy raamt dat in de EU nog tussen de 185.000 en 245.000 ton mageremelkpoeder voorradig moet zijn, ruwweg de helft van de (record)hoeveelheid die dit jaar tot en moet augustus is geëxporteerd.

Ook de prijs voor vollemelkpoeder is zwak. De boterprijs is beter, maar ook de kaasmarkt is fragiel. Veel deskundigen verwachten dat deze situatie nog wel even zo blijft.

Beheer
WP Admin