Rundveehouderij

Nieuws 1356 x bekeken 5 reacties

GD waarschuwt voor tekenen zonnebrand

Deventer - Het is niet echt de tijd meer voor zonnebrand bij koeien, toch waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) voor tekenen van zonnebrand.

Dit kan namelijk duiden op een infectie met de schimmel Pithomyces chartarum. Deze schimmel veroorzaakt ernstige leverschade en het ziektebeeld pithomycotpcicosis (facial eczema). De klinische symptomen variëren van kleine zonnebrandplekken tot het volledig loslaten van alle witte huid. De dieren zijn sloom, zonderen zich af, zoeken schaduw en verkoeling, vertonen een rode pijnlijke huid met oedeem, jeuk en soms koliek. Na enkele dagen kan de huid perkamentachtig worden en afsterven.

Runderen lopen een besmetting met de schimmelsporen op in de wei. Het warme najaarsweer van de laatste weken is zeer gunstig geweest voor de schimmelgroei. Om contact te voorkomen luidt het advies om runderen te weiden in veel gras met weinig door plantmateriaal of door bij te voeren. Bij besmetting is de behandeling symptomatisch door de dieren op te stallen in een verduisterde stal en het toedienen van pijnstillers. Het voeren van een goed energierijk rantsoen draagt bij aan het herstel van de lever. Een deel van de besmette dieren zal onherstelbare leverschade oplopen en voortijdig door vermagering, onvoldoende groei of tegenvallende melkproductie worden afgevoerd.

Laatste reacties

 • somporn

  Wat is dan beter,koe in de wei of in een goed geventileerde stal lekker in de schaduw.

 • henk1971

  Bedankt voor de uitleg had er afgelopen weken 3

 • Fred60

  @somporn: als je de koe de keuze laat......

 • alco1

  Fred. Als je de koe de keuze laat en je hebt vers gras voor het voerhek liggen in een goed geoutilleerde stal. Dan gaat de koe alleen even voor de nieuwsgierigheid naar bijten en gaat dan weer naar binnen.
  Groot gelijk hebben ze. Zou jij het smakelijk eten vinden in een bord waar je zusters al gescheten hebben.

 • koestal

  Dit krijg je met weidegang door Friesland- Campina,dan maar een stal met hoogtezon en zonnepanelen op het dak,daar krijg je vast allemaal punten voor

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.