RundveeNieuws

GD waarschuwt voor tekenen zonnebrand

Deventer – Het is niet echt de tijd meer voor zonnebrand bij koeien, toch waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) voor tekenen van zonnebrand.

Dit kan namelijk duiden op een infectie met de schimmel Pithomyces chartarum. Deze schimmel veroorzaakt ernstige leverschade en het ziektebeeld pithomycotpcicosis (facial eczema). De klinische symptomen variëren van kleine zonnebrandplekken tot het volledig loslaten van alle witte huid. De dieren zijn sloom, zonderen zich af, zoeken schaduw en verkoeling, vertonen een rode pijnlijke huid met oedeem, jeuk en soms koliek. Na enkele dagen kan de huid perkamentachtig worden en afsterven.

Runderen lopen een besmetting met de schimmelsporen op in de wei. Het warme najaarsweer van de laatste weken is zeer gunstig geweest voor de schimmelgroei. Om contact te voorkomen luidt het advies om runderen te weiden in veel gras met weinig door plantmateriaal of door bij te voeren. Bij besmetting is de behandeling symptomatisch door de dieren op te stallen in een verduisterde stal en het toedienen van pijnstillers. Het voeren van een goed energierijk rantsoen draagt bij aan het herstel van de lever. Een deel van de besmette dieren zal onherstelbare leverschade oplopen en voortijdig door vermagering, onvoldoende groei of tegenvallende melkproductie worden afgevoerd.

Beheer
WP Admin