RundveeNieuws

FrieslandCampina verdubbelt weidepremie

Amersfoort – Om weidegang te blijven stimuleren krijgen veehouders aangesloten bij FrieslandCampina en die weidegang bieden volgend jaar een weidepremie van €1 per 100 kilo melk.

De huidige weidegangpremie is 50 cent per 100 kilo melk. Deze 50 cent wordt volledig betaald door de onderneming. Dit blijft volgend jaar gelijk. In de nieuwe situatie zal echter ook over alle melk een inhouding plaatsvinden van 35 cent per 100 kilo melk. Dat betekent dat de veehouders die weidegang blijven bieden er 15 cent op vooruitgaan, gezien het feit dat ze ook 35 cent van de verhoging inleggen.

De veehouders die deelweidegang bieden krijgen nu 12,5 cent per 100 kilo melk. Dat wordt 46 cent en met aftrek van de eigen inleg blijft de deelweidevergoeding dus nagenoeg gelijk. De achtergrond hiervan is dat FrieslandCampina de deelweiders niet wil straffen omdat ze toch bijdragen aan het imago van de sector. Voor deelweidegang moet minimaal een kwart van de veestapel weidegang krijgen voor een periode van 120 dagen.

Nieuw is dat niet-weiders dus gaan meebetalen aan de hogere vergoeding die aan veehouders met weidegang wordt uitbetaald.

Om te voorkomen dat er weidegang wordt geclaimd en uitbetaald terwijl dit niet of onvoldoende het geval is, zegt de onderneming dat de controle op weidegang wordt geïntensiveerd.

FrieslandCampina hecht zwaar aan weidegang vanwege maatschappelijke acceptatie en het onderscheidend imago wereldwijd. Doel is vasthouden van 81 procent van de bedrijven met een vorm van weidegang, gelijk aan het percentage bedrijven met een vorm van weidegang in 2012.

Beheer
WP Admin