Rundveehouderij

Nieuws 2122 x bekeken 3 reacties

Duitse zuivelfederatie: 'Bodem in markt is bereikt'

Bonn - De melkprijzen blijven de komende maanden in een dalende trend, hoewel op de internationale markt de bodem waarschijnlijk bereikt is. Dat meent topman Karl-Heinz Engel van de Duitse zuivelindustrie, Milchindustrie-Verband (MIV), in zijn beoordeling van de situatie.

Engel heeft er vertrouwen dat de markten zich binnen afzienbare tijd weer zullen herstellen. Hij houdt er daarbij aan vast dat de wereldwijde vraag naar zuivelproducten nog steeds positief is, maar dat het overaanbod vooralsnog ook in de komende maanden voor 'zwakkere marktconstellaties' kan zorgen. Dat neemt niet weg dat hij tevens vraagtekens zet bij het marktgedrag van de Duitse grootgrutters die de lagere prijzen inmiddels hebben doorgegeven aan de consument. "De vraag is of het verstandig is om altijd een maximum aan prijsdalingen door te zetten. De consumenten waren gewend geraakt aan de hogere prijzen, want zij hebben niet minder zuivelproducten geconsumeerd."

Laatste reacties

 • h.hulst1

  Wat een merkwaardige redenatie van meneer Engel. Je moet als zuivelindustrie/aanbieder/cooperatie je prijs in de benen houden in een periode dat er internationaal een beetje druk komt. Dus niet de retail de schuld geven dat ze de lagere prijzen doorgeven maar leg de schuld maar bij de verkopers van de zuivelindustrie die die lagere prijzen afgeven. Vervolgens zegt hij ook nog dat een lagere prijs geen effekt heeft op het volume. Een goed argument dus om de prijzen op niveau te houden voor een goede melkprijs aan de veehouders.

 • Jan van het Zand

  In het verhaal komen drie markten voor. De markt tussen veehouders en de melkfabriek, en de markt tussen de melkfabriek en de retail, en de markt tussen retail en de consument. De prijs die de consument betaalt is bepalend voor de andere twee markten.
  Nu per 1 april 2015 de superheffing komt te vervallen, en daarmee ook het verplicht consumentenquotum, kan een veehouder twee markten uitschakelen. Er is voor hem of haar dan nog maar 1 markt. Die tussen veehouder en consument. Biedt dat mogelijkheden voor een melkveehouder om een leuke boterham te verdienen?

 • Richardm

  @parel, omdat het melkquotum verdwijnt, kan de veehouder de markt van de melkfabriek uitschakelen? Die redenatie volg ik niet helemaal..

Of registreer je om te kunnen reageren.