Rundveehouderij

Nieuws 7169 x bekeken 25 reacties

Dijksma: veerechten logisch bij overschrijding

Den Haag – Als door de groei van de melkveehouderij het nationale fosfaatproductieplafond wordt overschreden, ligt de invoering van melkveerechten het meest voor de hand. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij een eventuele invoering van dierrerchten voor de melkveehouderij zal groei op individuele bedrijven nog steeds mogelijk zijn, maar de totale melkveestapel wordt begrensd. "De uitwerking van de maatregel zal er op gericht zijn te voorkomen dat anticiperend gedrag wordt beloond", schrijft Dijksma in reactie op het onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI naar de gevolgen van de nieuwe wet 'verantwoorde groei melkveehouderij'.

Uit dit onderzoek blijkt dat de melkveehouderij na het afschaffen van het melkquotum in 2015 gaat groeien naar een fosfaatproductie van 85 tot 90 miljoen kilo fosfaat. Dit staat de wet toe, mits er voor de extra mestproductie grond of mestverwerking wordt gerealiseerd. LEI concludeert dat melkveehouders dit vooral zullen doen door extra mestverwerking te realiseren, door via verwerkingsovereenkomsten afspraken te maken met varkenshouders. De andere optie, het aankopen van extra grond, zullen melkveehouders minder snel doen vanwege de hoge kosten hiervan. LEI heeft berekend dat de melkveehouderij jaarlijks €14 miljoen zal uitgeven om de extra fosfaatproductie te laten verwerken door varkenshouders.

Volgens LEI kan de melkveehouderij in 2020 het economisch groeipotentieel realiseren binnen de milieurandvoorwaarden. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de afgesproken maatregelen voor fosfaatreductie via het voerspoor om niet boven het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat paar jaar te komen wordt gerealiseerd.

Dijksma oordeelt op basis van de 'ex ante-evaluatie' (evaluatie van te voren) van het LEI dat de nieuwe melkveewet het juiste instrument is om economische ontwikkeling in de melkveehouderij mogelijk te maken en tegelijkertijd te zorgen dat de groei binnen de milieurandvoorwaarden kan plaatsvinden. Als de sector het fosfaatplafond toch overschrijdt en Nederland niet langer aan de derogatievoorwaarden voldoet, zal Dijksma productiebegrenzende maatregelen nemen. Dierrechten voor de melkveehouderij zijn dan het meest voor de hand liggend, vindt Dijksma.

Om het grondgebonden karakter van de melkveehouderij toch te behouden en te versterken, wil Dijksma samen met de melkveehouderij, maatschappelijke organisaties en provincies een actiegerichte aanpak uitwerken om grondgebondenheid nog meer te stimuleren. Het Convenant Weidegang zal hier onderdeel van uitmaken. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over concrete stappen die de overheid, het bedrijfsleven en de zuivelsector zullen nemen. "De zuivelketen heeft belangrijke instrumenten in handen om weidegang te stimuleren, via de weidepremie', schrijft Dijksma.

Lees ook: Wet grondgebonden melkveehouderij drijft grondprijs niet op

Laatste reacties

 • Sjaak

  'De uitwerking van de maatregel zal er op gericht zijn te voorkomen dat anticiperend gedrag wordt beloond.'

  Wat bedoelt Dijksma daarmee? Geldt dat met terugwerkende kracht, bijv. voor iedereen die gebouwd heeft op basis van mestverwerking of hoe moet het anticiperen 'begrepen' worden...?

  In welke vorm neem de overheid de verantwoording voor het gevoerde beleid? Het beleid nodigde immers uit tot anticiperen...

 • Ewullink

  Fosfaat Referentie 2013 wordt daarin leidend. Op basis van een BEX of kringloopwijzer kun je aantonen dat je efficienter bent dan 'het boekje' en kun je nog wat meer koeien houden dan.

 • schoenmakers1

  als Dijksma van de eerste leugen gebarsten was had ze dit al lang gedaan

 • gjcamps

  Ondernemen is anticiperen, dat wil Dijksma dus alleen als het binnen de overheidsdoelstellingen past. Als het dan mis gaat krijgt wordt de ondernemer terug gefloten. Beter slaafs volgen net als de meeste ambtenaren, doe je niets fout en heb je geen last van protesterende buren, lage prijzen, hoge financieringslasten.

 • Broederijbrok

  Wordt er ook nog aan de pluimveehouderij gedacht ?
  Daar is het mest probleem al jaren opgelost.

 • Bart Jan

  Varkensrechten laten bestaan en deze ook inwisselbaar maken voor koeien. Dus koeien ook aan de rechten. Dan help de ene sector de andere een keer. Mest wat vrijkomt door de varkens kan ingevuld worden door de koeien en nederland heeft haar intensieve veehouderij weer op orde.

 • Marcel v

  Fosfaatplafond is natuurlijk een idioot instrument om te sturen. Een kind kan begrijpen dat het belang van een individuele veehouder haaks staat op het het belang van de sector. Sterker nog , ik moet snel uitbreiden voordat anderen het doen en het plafond bereikt is .

 • frl

  Intensieve kon mest bij extensieve(op papier)kwijt ,maar heeft nu wel mooi
  de kg fosfaat bij referentie.Als de extensieve nu zelf de grond weer wil benutten,Ja dan worden HA dubbel gebruikt voor fosfaat ja dan komt het ook zeker niet goed.

 • Sjakkie

  En daarom is het fosfaatplafond zo vol. De extensieve wil het risico niet lopen dat hij straks geen dieren mag houden op zijn grond.
  De intensieve wil zijn aanspraak op dierrechten niet verliezen en zal zijn fosfaatreferentie volledig benutten.
  De som van deze individuele keuzen vormt de conclusie aan het begin.

 • John*

  in Duitsland moet je aantonen dat je over voldoende grond beschikt om je mest kwijt te raken of over voldoende verwerkingscapaciteit beschikt voordat je een vergunning krijgt. Dat lijkt me ook een juist systeem voor nl.

 • alco1

  @John. Het zou nog weleens zo kunnen worden, dat je vergunning wordt ingetrokken, als je je plaatsing voor het volgende jaar niet op orde hebt.
  Bv als een afnemer weer zelf gaat melken.
  Toch raar eigenlijk dat waar ook ter wereld veel mensen zich zorgen maken over de voeding van mens en dier en dat hier de voeding voor het voedsel als afval wordt gezien.

 • gertke

  Jozias wist er wel raad mee.

 • josrodenburg

  als een akkerbouw bedrijf koeien gaat melken dan word er ook meer fosfaat geproduceert, moeten de rest van de veehouders dan minder fosfaat gaan produceren door bv minder in het voer te doen?

 • LUCTOR

  Dit is nu wat het ondernemen in de landbouw zo aantrekkelijk maakt.
  Elke keer een nieuwe uitdaging zo doorgaan zou ik tegen de staatsecretaris willen zeggen dan kunnen de steunfondsen en subsidie regelingen tot het verleden behoren om jonge boeren over de streep te trekken want wie wil er nou niet zo,n baan.

 • daantje

  we moeten een beetje zuinig zijn op de jonge boeren
  hoeveel willen er nog een bedrijf overnemen?????
  deze wet en regelgeving maakt alles kapot
  het moet toch eenvoudiger kunnen wat een zooitje

 • Mozes

  @josrodenburg #13, er wordt geen fosfor aan voer toegevoegd. Grondstoffen voor krachtvoer bevatten van nature fosfor. De ene grondstof meer dan de andere. Vooral eiwitrijke grondstoffen zoals soja bevatten veel fosfor. Minder fosfor in krachtvoer betekent dat mengvoerfabrieken grondstoffen moeten selecteren met een laag fosforgehalte. Dit gaat vaak ten nadele van de prijs.
  Een bijkomend probleem is dat als gevolg van de beperkte stikstofgift in grasland het eiwitgehalte in ruwvoer lager is. Daardoor moet extra eiwitrijk krachtvoer gekocht worden. Juist eiwitrijke krachtvoeders bevatten veel fosfor. Soms wel 4 tot 6 maal hoger dan standaard krachtvoer.

 • rmw

  Ja hoor, ook de melkveerechten gaan er met de inmiddels bekende 'last minute' tactiek van Dijksma doorgedrukt worden. Onder het mom van behoud derogatie, en omdat het de sector het zelf niet lukt... En zo te lezen worden de 'melkveerechten' nog verhandelbaar ook. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

 • .....

  @rmw Juist, alle vrijheid afstaan aan de overheid en binnenkort met geweld onderdrukt worden dat is wat Dijksma wil, wat een eng wijf

 • josrodenburg

  mozes ik weet dat er geen fosfaat in het voer gestopt word maar doormiddel van bepaalde producten. maar is het dan zo dat de rest van het krachtvoer in fosfaat moet dalen om de totale hoeveelheid fosfaat via voer gelijk te houden?

 • zon

  #5,hoop dat de pluimveerechten blijven,kunnen ze misschien later omgewisseld worden voor rundvee.
  Zo kunnen enkele pluimveehouders redelijk ongeschonden uit de sector treden.

 • gerjan slingenbergh

  @zon Dat is de tactiek van de LTO (bond van melkveehouders) en de rabobank, geef de intensieve veehouderij
  en beetje geld voor de P rechten en ze kunnen daardoor wat makkelijker stoppen. Wie overigens denkt dat mest verbranden duurzaam is heeft het dus niet goed begrepen.

 • koestal

  Blijkbaar is weidegang ook een vorm van mestverwerking.

 • koestal

  Dijksma wordt op haar wenken bediend door de hogere premie van Friesland-Campina bij weidegang .

 • koestal

  Rutte zegt , meer regels helpen niet in de landbouw,maar Dijksma is er elke dag mee bezig

 • Jan van het Zand

  PAS op de plaats. Dat is al jaaaaaren het geval. Sinds april 1984 maakt de melkveehouderij een PAS op de plaats. Het aantal melkkoeien is met 1 miljoen afgenomen in Nederland. En nu de superheffing er over 5 maanden en 25 dagen afgaat, gaan we eindelijk voor de vrije wereldmarkt produceren. Uiteraard onder de voorwaarden, die in Nederland worden gesteld aan de melkveehouderij. En ........... hebben we al 31 jaar minus 5 maanden en 25 dagen de tijd gehad in Nederland om te anticiperen. Nu blijkt dat zelfs na de opheffing van het ministerie van Landbouw, het op Economische Zaken niet mogelijk is om een kant en klare wetgeving te hebben voor de situatie vanaf 1 april 2015. Het KORTE TERMIJN DENKEN van de politiek ten top.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.