RundveeNieuws

Dijksma: veerechten logisch bij overschrijding

Den Haag – Als door de groei van de melkveehouderij het nationale fosfaatproductieplafond wordt overschreden, ligt de invoering van melkveerechten het meest voor de hand. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij een eventuele invoering van dierrerchten voor de melkveehouderij zal groei op individuele bedrijven nog steeds mogelijk zijn, maar de totale melkveestapel wordt begrensd. “De uitwerking van de maatregel zal er op gericht zijn te voorkomen dat anticiperend gedrag wordt beloond”, schrijft Dijksma in reactie op het onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI naar de gevolgen van de nieuwe wet ‘verantwoorde groei melkveehouderij’.

Uit dit onderzoek blijkt dat de melkveehouderij na het afschaffen van het melkquotum in 2015 gaat groeien naar een fosfaatproductie van 85 tot 90 miljoen kilo fosfaat. Dit staat de wet toe, mits er voor de extra mestproductie grond of mestverwerking wordt gerealiseerd. LEI concludeert dat melkveehouders dit vooral zullen doen door extra mestverwerking te realiseren, door via verwerkingsovereenkomsten afspraken te maken met varkenshouders. De andere optie, het aankopen van extra grond, zullen melkveehouders minder snel doen vanwege de hoge kosten hiervan. LEI heeft berekend dat de melkveehouderij jaarlijks €14 miljoen zal uitgeven om de extra fosfaatproductie te laten verwerken door varkenshouders.

Volgens LEI kan de melkveehouderij in 2020 het economisch groeipotentieel realiseren binnen de milieurandvoorwaarden. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de afgesproken maatregelen voor fosfaatreductie via het voerspoor om niet boven het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat paar jaar te komen wordt gerealiseerd.

Dijksma oordeelt op basis van de ‘ex ante-evaluatie’ (evaluatie van te voren) van het LEI dat de nieuwe melkveewet het juiste instrument is om economische ontwikkeling in de melkveehouderij mogelijk te maken en tegelijkertijd te zorgen dat de groei binnen de milieurandvoorwaarden kan plaatsvinden. Als de sector het fosfaatplafond toch overschrijdt en Nederland niet langer aan de derogatievoorwaarden voldoet, zal Dijksma productiebegrenzende maatregelen nemen. Dierrechten voor de melkveehouderij zijn dan het meest voor de hand liggend, vindt Dijksma.

Om het grondgebonden karakter van de melkveehouderij toch te behouden en te versterken, wil Dijksma samen met de melkveehouderij, maatschappelijke organisaties en provincies een actiegerichte aanpak uitwerken om grondgebondenheid nog meer te stimuleren. Het Convenant Weidegang zal hier onderdeel van uitmaken. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over concrete stappen die de overheid, het bedrijfsleven en de zuivelsector zullen nemen. “De zuivelketen heeft belangrijke instrumenten in handen om weidegang te stimuleren, via de weidepremie’, schrijft Dijksma.

Lees ook: Wet grondgebonden melkveehouderij drijft grondprijs niet op

Beheer
WP Admin