RundveeNieuws

Dijksma: grondgebonden groei borgen

Den Haag – Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma kijkt samen met de sector naar de juiste route om grondgebondenheid van de melkveehouderij beter te borgen. Wettelijk vastleggen dat uitbreiding alleen mag met extra grond heeft daarbij niet de voorkeur.

“We hebben een constructief gesprek gehad. Het is duidelijk we het perspectief voor de sector delen; zoveel mogelijk grondgebondenheid waarbij mestverwerking nodig is als soort ventiel. Maar de wijze waarop we dat gaan regelen is nog onderwerp van gesprek”, zegt Dijksma na een gesprek met de sector.

Dijksma heeft de indruk dat de urgentie van het wetsvoorstel nog niet overal goed is doorgedrongen. “In het gesprek is duidelijk geworden dat het echt noodzakelijk is dat de wet door de Tweede en Eerste Kamer wordt aangenomen omdat het onderdeel is van de derogatie die we hebben gekregen. Er is vanuit de Europese Commissie niet veel nodig om op de verleende derogatie terug te komen”, waarschuwt Dijksma.

“Het milieudeel van de wet wordt bediend”, aldus Dijksma. Of je nu mestverwerking doet of grond, daarmee is het milieuprobleem opgelost. De maatschappelijke wens voor grondgebondenheid kan volgens Dijksma prima geregeld worden in overeenkomsten tussen overheid, de zuivelsector en maatschappelijke organisaties. De sector wel zorgen over de naleving van de afspraken die niet wettelijk zijn. Dijksma pleit er bij de sector voor om er een verdienmodel aan te koppelen, zoals de weidegangpremie.

Grondgebondenheid wettelijk regelen is niet eenvoudig, omdat niet op voorhand zomaar te zeggen is wat je dan precies regelt, legt Dijksma uit. “Als je alleen grondgebonden groei toe staat, raak je nu al 60 procent van de bedrijven die een fosfaatoverschot heeft”. Het verplichten van grondgebondenheid zou ook een prijsopdrijvend effect hebben op de grondmarkt.

NMV-voorzitter Dirk-Jan Schoonman reageert na het gesprek dat er in de melkveesector nu een vreselijke tijdsdruk ontstaan. “De sector wil richting meer grondgebondenheid, maar de staatssecretaris wil het wetsvoorstel niet aanpassen”, aldus Schoonman.”Wij willen geen cowboygedrag van een klein aantal melkveehouders die grote stallen neerzetten en het daarmee voor anderen verpesten. EZ wil het niet via de nieuwe wet regelen,maar via een soort convenant en dat vinden wij niet genoeg.”

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu (SNM) onderschrijft het gezamenlijke doel van de wet en de urgentie. “Het is alle hens aan dek, als we niets doen krijgen we dierrechten.

De Tweede Kamer heeft woensdag besloten eerst nog een rondetafelgesprek te houden over de melkveewet, waardoor de wetsbehandeling later moet plaatsvinden.

Beheer
WP Admin