RundveeNieuws

DOC Kaas verlaagt voorschot

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotprijs over oktober met €1,44 per 100 kilo naar €31,79. Over september betaalde DOC nog €33,23 per 100 kilo. Toen moest met €3,44 worden verlaagd.

De verdere verlaging van de voorschotprijs wordt veroorzaakt door de aanhoudende onbalans tussen aanvoer en afzet. De melkaanvoer blijft mondiaal gezien te hoog, terwijl de afzet stagneert, met name door de problemen met Rusland en de lager dan verwachte koopinteresse van China, aldus directeur Marc Ligthart. Hij wijst erop dat beide landen gezamenlijk goed zijn voor 20 procent van de mondiale zuivelimport.

Bovengenoemde voorschotprijs van DOC Kaas is exclusief btw, na aftrek van 5 cent per 100 kilo contributie voor Zuivel NL en geldt bij een jaarleverantie van 700.000 kilo melk. DOC verlaagt de vetprijs over oktober met 13 cent naar €3,03 per kilo, terwijl het de eiwitprijs met 25 cent verlaagt naar €6,08 per kilo.

Ten opzichte van FrieslandCampina betaalt DOC Kaas deze maand €5,11 per 100 kilo melk minder uit. FrieslandCampina betaalt bij 7 ton melk een voorschot over oktober uit van €36,90.

Het verschil in uitbetaling tussen beide bedrijven is in de loop  van het jaar gestaag toegenomen. In november 2013 was het verschil in uitbetaling voor beide bedrijven veel kleiner. Toen ontving een lid van FrieslandCampina bij 7 ton melk €42,25 per 100 kilo (exclusief wintertoeslag), terwijl een lid van DOC Kaas €41,48 ontving, ofwel €0,77 minder dan zijn collega van FrieslandCampina.

Vorig jaar profiteerden beide zuivelbedrijven volop van een opgaande zuivelmarkt, nu hebben ze beide last van de dalende markt, maar tikken de effecten bij DOC Kaas veel harder door dan bij FrieslandCampina. Dat komt door de sterke specialisatie van DOC Kaas op één – of eigenlijk twee – segment(en) van de zuivelmarkt. DOC Kaas moet het hebben van kaas, en in minder mate van weiproducten, FrieslandCampina is actief op alle segmenten van de zuivelmarkt en versterkt zich met name in het meest winstgevende deel – de babyvoeding.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin