Rundveehouderij

Nieuws 1764 x bekeken 5 reacties

Bauernverband wil gespreide betaling superheffing

Berlijn/Brussel - Het Duitse Bauernverband (DBV) stelt voor om de superheffing over het laatste jaar van de melkquotering (2014-2015) gespreid te laten betalen, over meerdere maanden, of mogelijk zelfs over meerdere jaren.

 

Het DBV vermeldt het voorstel in haar laatste melkmarktrapportage en heeft er volgens blad Topagrar ook al met de Europese Commissie over gesproken.

De achtergrond van het plan is dat de melkveehouderij in het laatste quotumjaar in veel Europese lidstaten fors over meer zal produceren dan is toegestaan. In Nederland zal het waarschijnlijk blijven bij een overschrijding van zo'n 3 procent, verwacht bijvoorbeeld FrieslandCampina. In België, Frankrijk, Ierland, Polen, Denemarken en ook Duitsland kan de overschrijding wel eens hoger uitpakken, zo is de vrees. In de meeste EU-landen wordt dit jaar onder invloed van de nog steeds goede melkprijzen fors meer geproduceerd dan vorig jaar. Over dat jaar kwam de teller voor de superheffing uiteindelijk te staan op €409 miljoen voor de hele EU, en op €132 miljoen voor Nederland.

Dit jaar kan de totale heffing nog wel eens flink hoger uitpakken, terwijl de prijzen op de zuivelmarkt sinds augustus fors omlaag gaan. Het risico bestaat dus dat veel melkveehouders in de EU een zware superheffing opgelegd krijgen in een jaar dat de melkveehouderij een lage melkprijs ontvangt en alle middelen nodig heeft om het hoofd boven water te houden in een Europese zuivelmarkt zonder productiebeperkingen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ik betaal liever alles per september 2015 maar ik zou daarentegen graag een gespecificeerde rekening van Brussel ontvangen, m.a.w. hoe goed worden de centen van mij door hen besteed. Waarschijnlijk verdwijnt het in allerlei diepe zakken. Feit is dat de goede produkten die wij onder heffing produceren keurig in de regulier markt verdwijnen. Diezelfde reguliere markt wordt bediend (al jaren) door melkproducenten uit de USA/Argentinie en NZL die ongehinderd hun productie kunnen verwaarden. Hoezo Level playing field?

 • richard3

  En wat dacht je van Cyprus, Luxemburg, Oostenrijk, Italie en misschien nog wel meer landen Klaas? Doe daar is een onderzoekje naar en breng verslag uit! Al deze landen (en hun dierbare melkveehouders) zouden toch compleet gestoord zijn om alsnog voor de laatste keer meer dan 1 miljard euro af te gaan dragen voor bijvoorbeeld ebola, oekraine of IS bestrijding? Het is werkelijk de wereld op z'n kop en dat is nu precies waarom de Europese Unie steeds verder afbrokkelt, onderweg naar de ondergang...

 • Arnens

  Heren, wat een negatieve teneur weer. Superheffing is al jaren een afspraak binnen E.U. en loopt nog maar een jaartje. De melk waarover heffing verschuldigd is is al geleverd en het geld al in de tuk, ze is bewust? geproduceerd en de regels zijn klip en klaar, dus niet zeuren!! Omdat deze melk in een goed melkjaar geproduceerd wordt lijkt het mij terecht en fiscaal verstandig de heffing zo snel mogelijk af te werken.

 • saturna

  Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten!

 • rooieroza

  Wie zijn gat verbrand ? Wat een kolder ! De sector kan zijn geld wel beter gebruiken , dus zo lang mogelijk over de betaling doen ! Geef de veehouder
  zelf de keuze en praat niet over dingen waar je dus geen verstand van hebt
  en die per bedrijf nogal kan verschilen !!!!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.