RundveeNieuws

Bauernverband wil gespreide betaling superheffing

Berlijn/Brussel – Het Duitse Bauernverband (DBV) stelt voor om de superheffing over het laatste jaar van de melkquotering (2014-2015) gespreid te laten betalen, over meerdere maanden, of mogelijk zelfs over meerdere jaren.

 

Het DBV vermeldt het voorstel in haar laatste melkmarktrapportage en heeft er volgens blad Topagrar ook al met de Europese Commissie over gesproken.

De achtergrond van het plan is dat de melkveehouderij in het laatste quotumjaar in veel Europese lidstaten fors over meer zal produceren dan is toegestaan. In Nederland zal het waarschijnlijk blijven bij een overschrijding van zo’n 3 procent, verwacht bijvoorbeeld FrieslandCampina. In België, Frankrijk, Ierland, Polen, Denemarken en ook Duitsland kan de overschrijding wel eens hoger uitpakken, zo is de vrees. In de meeste EU-landen wordt dit jaar onder invloed van de nog steeds goede melkprijzen fors meer geproduceerd dan vorig jaar. Over dat jaar kwam de teller voor de superheffing uiteindelijk te staan op €409 miljoen voor de hele EU, en op €132 miljoen voor Nederland.

Dit jaar kan de totale heffing nog wel eens flink hoger uitpakken, terwijl de prijzen op de zuivelmarkt sinds augustus fors omlaag gaan. Het risico bestaat dus dat veel melkveehouders in de EU een zware superheffing opgelegd krijgen in een jaar dat de melkveehouderij een lage melkprijs ontvangt en alle middelen nodig heeft om het hoofd boven water te houden in een Europese zuivelmarkt zonder productiebeperkingen.

Beheer
WP Admin