Rundveehouderij

Nieuws 2013 x bekeken 11 reacties

ABN Amro: grondloze groei drukt winst

Amsterdam - Groei van een melkveebedrijf draagt vaak niet bij aan groei van het rendement en gaat soms zelfs ten koste van het rendement. Dit geldt vooral voor bedrijven die extra ruwvoer moeten aankopen en mest moeten afzetten. Dat schrijft ABN Amro in het marktrapport Nieuwe horizon voor Nederlandse zuivel.

De wereldwijde zuivelmarkt groeit jaarlijks met enkele procenten en dat biedt kansen voor exporterende landen. In Nederland is de ruimte voor groei van de melkproductie echter beperkt, omdat het milieu nieuwe grenzen stelt aan de groei. De groei van bedrijven staat hiermee op gespannen voet.

Randvoorwaarden

Melkveehouders die hun bedrijf willen ontwikkelen, moeten aan een stevig aantal randvoorwaarden voldoen. Randvoorwaarden zoals het mestbeleid en een fosfaatplafond eisen soms zoveel aandacht dat het rendement bij uitbreidingsplannen nog wel eens uit het oog wordt verloren, zo stelt directeur agrarische bedrijven van de bank Pierre Berntsen. In nieuwe situaties is vaak sprake van een verhoging van de kostprijs en verslechtering van de marge per kilo melk. Berntsen gaat er trouwens wel 'bijna vanuit' dat nog dit jaar het  fosfaatplafond van 85 miljoen kilo fosfaat wordt overschreden. Een overschrijding opent de weg naar verdere aanscherping van de ontwikkelingsruimte van bedrijven. Hij verwacht wel dat referentiedata voor eventuele verdere aanscherping achter ons liggen.

Gevolgen intensieve groei

De bank schetst een beeld van de gevolgen van intensieve groei voor een gemiddeld bedrijf van 1 miljoen naar 1,3 miljoen kilo melk. Daarbij wordt uitgegaan van een melkprijs voor de lange termijn van 35 cent per kilo melk, inclusief toeslagen en weidepremie. Voor de bestaande melkproductie rekent ABN met een kostprijs van 33 cent per kilo melk na rente, aflossing en privé. Voor de kostprijs van de extra liters (grondloos) wordt gerekend met 37 cent per kilo melk. Deze kosten bevatten niet de kosten die al worden gedragen door de bestaande melkproductie, zoals machines, accountant, verzekeringen en landkosten. Voor de aankoop van ruwvoer rekent ABN Amro met 11 cent per kilo melk, voor krachtvoer 9 cent en voor mestafzet en Vervangende Verwerkingsovereenkomst 5 cent.

De gemiddelde kostprijs stijgt in deze situatie van 33 naar 34 cent en de langdurige marge neemt af van 2 naar 1 cent per kilo melk. De bedrijfsmarge daalt in dit geval van €20.000 naar €13.000, ofwel met €7.000.

Onderkant prijsrange

De komende anderhalf jaar bevinden de prijzen voor bulkproducten op de wereldzuivelmarkt zich aan de onderkant van de prijsrange. Dit is volgens ABN Amro een gevolg van de overvloed aan melk uit de geliberaliseerde EU, de voortdurende sterke groei van de melkproductie in Nieuw-Zeeland en de handelsbelemmeringen met Rusland. In de jaren daarna zullen de prijzen volgens de bank ongetwijfeld ook weer de bovenkant van de prijsrange gaan testen. Waarschijnlijk krijgt de sector in 2015 zicht op wat de komende jaren het bodemprijsniveau voor verhandelbare bulkproducten zal zijn.

Laatste reacties

 • alco1

  In het omgekeerde betekend dit dat stoppen met melken en ruwvoer verkopen en mest aanvoeren de beste 'ondernemers' nog weleens kunnen zijn.

 • Fermer

  Of direct je spulletje verkopen, dan loop je niet het risico dat na enkele jaren niemand meer te vinden is die voer wil kopen en mest wil afzetten, zodat je dan zelf weer aan de bak moet.

 • alco1

  Ja. Dat is nog weer verder vooruit ondernemend nadenken.

 • agratax2

  Als de cijfers van de ABN AMRO speccialist kloppen, dan betekent het ' Groei is het doel opzich' van veel boeren is en niet het verbeteren van het rendement. Wie kan me uitleggen wat hiervan de achter liggende gedachte is?

 • Edje2

  De meeste boeren die hard willen groeien , willen niet onderdoen voor de buurman .En denken nog steeds dat je met 70 koeien de kost in de toekomst niet kunnen verdienen.

 • joannes

  @agratax1. meer omzet is niet gelijk aan meer rendement. De extrakosten voor méér productie kan ten koste gaan van maximal rendement! zie https://www.youtube.com/watch?v=flzZs7f2nR0&list=TLixXb-v0SyXjUBD7kRZHIjSexIC36c4ij

 • geen boer

  @ agratax De achterliggende gedachte denk ik is dat de laatste 50 jaar over het algemeen die boeren die zonder verdere omhaal er tegenaan gingen achteraf gelijk gekregen hebben.
  Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst...

 • Fermer

  @agratax1, waarom zijn deze cijfers van ABN AMRO niet eerder onderzocht? Ik denk dat dat wel gebeurt is, maar dat de uitkomst de heren multinationals niet bevielen. Grotere boeren betekent minder boeren die ook nog eens meer afhankelijk en dus te sturen zijn. De bevolking is verzekerd van voldoende, goedkope voeding en de werkgelegenheid in de periferie is verzekerd, plus een leuke bijdrage aan de export dus goed voor bv Nederland. Er werd dus vol ingepraat op jonge boeren om te groeien, onder het mom van 'rendementsverbetering', en klakkeloos werd dit opgevolgd om maar niet 'achter te blijven en bij de afvallers te horen'. Nu het fosfaatplafond bereikt is, wordt investeren in groei een risico voor diezelfde banken, en komt men dus met deze 'nieuwe cijfers', voor vele uitbreiders misschien als mostert na de maaltijd.

 • Fermer

  @geen boer, wanneer je al die uren die je gemaakt hebt ipv op de boerderij bij een baas had gewerkt, had je dan geen gelijk gehad? Slechts de 'speculatie' met grond heeft je geen windeieren gelegd, tot nu toe, maar die winst had je op de beurs ook kunnen halen.

 • John*

  het kopen van ruwvoer wordt nu vergeleken met kostprijs op een bedrijf waar weinig lasten voor de grond zijn,

  er wordt nu 300.000 liter meer gemolken, laat dat eens 10 hectare zijn.. bij 70.000 per hectare en 5% rente praat je ook over 11 cent grondkosten per liter. die 5 cent mestvoordeel heb je al nodig om de mest uit te redden en het ruwvoer te winnen. krachtvoer moet in beide situaties aangekocht worden. Maar nu de rente laag is kan het snel uit.

 • alco1

  De grootste ellende zal komen als er niet meer gespaard wordt, wat toch nodig is voor de banken om te kunnen uitlenen. Het levert toch niets op. Er zal dan toch echt weer meer rente gegeven moeten worden om sparen weer aantrekkelijk te maken. Maar dit kan weer niet omdat rentes voor hypotheken niet verhoogd kunnen worden. U begrijpt dat dit de grote zeepbel door zal prikken?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.