Rundveehouderij

Nieuws 1711 x bekeken 7 reacties

Verruiming definitie biologische kleine stallen

Zwolle - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is voornemens vanaf dit voorjaar de definitie van biologische kleine stallen tot en met 31 december 2015 te verruimen, aldus Skal, toezichthouder op de biologische productie in Nederland. Door deze verruiming is het mogelijk dat kleine bedrijven met niet meer dan 50 biologische runderen hun dieren mogen aanbinden. Na 2015 zal de definitie van kleine stallen terugkeren op het niveau van 10 aan te binden dieren.

Aangezien deze verruiming een wijziging in de Landbouwkwaliteitsregeling noodzakelijke maakt, kan de nieuwe situatie niet eerder in werking treden dan april 2014, afhankelijk van de reactie van de Europese Commissie. Het voornemen tot wijziging van de definitie van kleine stallen neemt niet weg dat de betreffende bedrijven moeten blijven voldoen aan de dierenwelzijnsgerichte voorwaarde van twee maal per week uitloop voor de dieren.
Van de betreffende bedrijven en Bionext wordt verwacht dat er een uitfaseringsplan wordt opgesteld met als doel toe te werken naar aanpassingen van de stallen, waardoor de praktijk van aanbinden in de nabije toekomst niet meer nodig hoeft te zijn.
Skal zal in februari 2014 de herinspecties op aanbinden uitvoeren. Skal zal de certificaten opschorten van bedrijven die herhaald niet voldoen aan de norm van twee keer per week uitloop voor de dieren.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Ook in de winter 2 keer per week uitloop?
  Bijzonder dat de biologische sector dit nog wil!
  Naar de consument is dit een signaal als het paard achter de wagen spannen.....

 • schoenmakers1

  ging zo ook maar zo soepel om met de gangbare veehouders, daar zet ze alleen maar de duimschroeven erop

 • bluemink

  helemaal met Jaap 2 eens ik dacht dat biologisch ook meer oog had voor welzijn

 • bluemink

  sorry moet Jaap 39 zijn ipv Jaap 2

 • massan

  Schandalig dat de minister hierin meegaat!!!
  Welke koe wil nu worden aangebonden? Noemen we dit biologisch? Koeien die het hele jaar lekker vrij rond lopen in een moderne stal hebben het veel beter. Blijkbaar blijven de consument maar voorliegen alsof een koe die gehouden wordt op een ouderwetse manier het veel beter zou hebben dan in de moderne melkveehouderij.

 • Elevage

  sorry hoor, maar aanbinden en biologisch dat is voor mij net zoveel hetzelfde als zwart en wit

 • evanderpasch1

  Koeien op grupstal worden gem ouder dus zo slecht is het niet, maar je ziet wel dat dijksma terug naar af wil

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.