RundveeNieuws

Verruiming definitie biologische kleine stallen

Zwolle – Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is voornemens vanaf dit voorjaar de definitie van biologische kleine stallen tot en met 31 december 2015 te verruimen, aldus Skal, toezichthouder op de biologische productie in Nederland. Door deze verruiming is het mogelijk dat kleine bedrijven met niet meer dan 50 biologische runderen hun dieren mogen aanbinden. Na 2015 zal de definitie van kleine stallen terugkeren op het niveau van 10 aan te binden dieren.

Aangezien deze verruiming een wijziging in de Landbouwkwaliteitsregeling noodzakelijke maakt, kan de nieuwe situatie niet eerder in werking treden dan april 2014, afhankelijk van de reactie van de Europese Commissie. Het voornemen tot wijziging van de definitie van kleine stallen neemt niet weg dat de betreffende bedrijven moeten blijven voldoen aan de dierenwelzijnsgerichte voorwaarde van twee maal per week uitloop voor de dieren.

Van de betreffende bedrijven en Bionext wordt verwacht dat er een uitfaseringsplan wordt opgesteld met als doel toe te werken naar aanpassingen van de stallen, waardoor de praktijk van aanbinden in de nabije toekomst niet meer nodig hoeft te zijn.

Skal zal in februari 2014 de herinspecties op aanbinden uitvoeren. Skal zal de certificaten opschorten van bedrijven die herhaald niet voldoen aan de norm van twee keer per week uitloop voor de dieren.

Beheer
WP Admin