Rundveehouderij

Nieuws 5523 x bekeken 10 reacties

Trustfeed schorst voerbedrijf

Rijswijk – Trustfeed heeft het Overijsselse voerbedrijf waar aflatoxine in rundveemengvoer is aangetroffen per 19 december geschorst. Dat is voerbedrijven in een brief meegedeeld. Trustfeed-directeur Francine van Rossem laat weten geen uitspraken te willen doen over individuele leden.

Afgelopen december werd voer van tientallen melkveehouders in Noord-Holland teruggehaald vanwege een aflatoxinebesmetting. De kankerverwekkende stof werd aangetroffen in gebroken mais, één van de grondstoffen van het mengvoer. Het voerbedrijf, dat het mengvoer heeft geleverd, ontdekte de besmetting tijdens reguliere monitoring. Waarom het bedrijf geschorst is, is niet duidelijk.

Laatste reacties

 • Mozes

  Waarom het bedrijf geschorst is is wel duidelijk. Ze wilden geen adressen geven van boeren die besmet voer ontvangen hadden.

 • Ishtar

  Wat houdt dat in geschorst?
  -Mag niet meer leveren?
  -administratie wordt bekeken?
  -strafrecht wordt geactiveerd?
  -vergunningen worden bekeken en hoe ze tot stand zijn gekomen?
  -o gewoon zoals de vee-industrie bekent om is, een wassen neus?
  -schone schijn?

 • landboer

  Mag je denk ik geen voer meer vanaf nemen als melk wilt blijven leveren

 • evanderpasch1

  waarom is dit bij eerdere gevallen bij grote fabrieken niet gebeurt??

 • ...............

  Omdat dat grote fabrieken zijn...

 • Mozes

  #4 en #5, lees reactie #1 en jullie weten waarom dit bedrijf geschorst is.
  Overigens schijnt het schorsen op dit moment juridisch niet mogelijk te zijn. Daarom worden de statuten van Trustfeed aangepast zodat dit in de toekomst wel mogelijk is.

 • John*

  dik verdienen maar opdraaien voor de risico's heb ik nog nooit een voerfabriek zien doen. ja het beetje besmette bulk ophalen, maar de directe en vervolgschade?

 • Mozes

  @John, iedere voerleverancier moet verzekert zijn voor vervolgschade voor een bedrag van minimaal 50 miljoen. Deze verzekering moet goedgekeurd zijn door FrieslandCampina anders mogen FC veehouders geen voer afnemen van deze leverancier. Ook mijn buurman die een kleine foeragehandel heeft (1 vrachtwagen waar hij zelf mee rijdt) moest deze verzekering hebben anders mag ik geen baal hooi van hem afnemen.

 • aarthamstra1

  Waar worden de afgekeurde scheepsvrachten gelost. Wie verwerkt het uiteindelijk??

 • Mozes

  Aarthamstra, aflatoxine komt vooral pleksgewijs voor in een lading. Net als een schimmelplek in een maïskuil. Bij het nemen van een monster uit een lading heb je dus grote kans dat de plek waar de besmetting zit gemist wordt. Wanneer in een monster uit een lading geen aflatoxine wordt gevonden wil niet zeggen dat het er niet inzit. De meest betrouwbare manier van controleren is een monster nemen van het uiteindelijke krachtvoer wat naar de boer gaat. Het huidige aflatoxineprobleem is ook op deze manier ontdekt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.