Rundveehouderij

Nieuws 1364 x bekeken

Synlait verhoogt melkprijsverwachting

Takapuna – Synlait Milk heeft haar melkprijsverwachting voor het huidige seizoen naar boven bijgesteld van 8 naar 8,35 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming gaat nu uit van een melkprijs van omgerekend  €0,38 per kilo bij 4,4 procent vet en 3,2 eiwit. Daarmee volgt de onderneming de Nieuw-Zeelandse marktleider Fonterra.

Het lijkt Synlait voor de wind te gaan. De netto-winst van de onderneming komt naar verwachting uit tussen de 30 en 35 miljoen NZD. Dat is een stuk hoger dan de verwachte 19,8 miljoen NZD. Ondanks het feit dat China, een belangrijke afnemer van babyvoeding en zuivelingrediënten, haar importeisen heeft aangescherpt weet de onderneming goed te presteren. Wel wordt het geplande afzetvolume van 10.000 ton aan babyvoeding en ingrediënten mogelijk niet gehaald. Synlait blijft zich ook op opkomende markten buiten China richten.

In de tweede helft van het boekjaar start Synlait met de productie van ingrediënten voor babyvoeding van twee multinationals. Daarnaast start de onderneming in maart met de productie van gesproeidroogde lactoferrine. Daarmee zou de onderneming naar eigen zeggen, naast FrieslandCampina, de tweede partij worden die lactoferrine op deze manier op de markt brengt. Ondanks lichte vertraging gaat Synlait ervan uit dat dit boekjaar alsnog meer lactoferrine wordt geproduceerd dan de geplande 2 ton.

Eerder maakte Synlait al bekend dat de markt voor lactoferrine is gegroeid van 45.000 kilo in 2001 tot 185.000 kilo in 2012. Naar verwachting groeit de markt richting de 262.000 kilo in 2017. Op de huidige markt brengt de lactoferrine tussen de 500 en 1.000 dollar per kilo op.

Synlait komt op 27 maart met haar halfjaarcijfers. FrieslandCampina heeft een aandeel van 7,5 procent in Synlait.

Of registreer je om te kunnen reageren.