Rundveehouderij

Nieuws 2717 x bekeken 1 reactie

SKV legt import kalveren Litouwen deels stil

Zeist – De Stichting Kwaliteitsbewaking Vleeskalveren (SKV) legt de import van kalveren uit de gebieden in Litouwen waar Afrikaanse varkenspest is vastgesteld stil. Voor de import van kalveren uit andere gebieden in Litouwen gelden een serie aanvullende eisen. Zo mogen deze kalveren maar op één locatie worden gehuisvest en uitsluitend naar de slachterij worden afgevoerd. Daarmee worden ze volgens de SKV in feite in quarantaine gehouden.

Het importverbod betreft de regio's Varena en Salcininkai in respectievelijk het zuiden en zuidoosten van Litouwen, vlakbij de grenzen met Polen en Wit-Rusland. Voor importen van elders geldt dat de vleeskalveren niet aanwezig mogen zijn geweest op een controlepost of verzamelplaats in het risicogebied. Het paspoort van alle kalveren moet digitaal aan SKV worden verstrekt. Er gelden extra hygiënemaatregelen die grofweg overeenkomen met extra voorschriften voor reiniging en ontsmetting die het ministerie van Economische Zaken instelt.
De op het paspoort vermelde geboorteplaats van de kalveren maakt tracering mogelijk. Aangeslotenen die zich niet houden aan de voorwaarden krijgen van de SKV geen kwaliteitscertificaat voor het koppel vleeskalveren waarvan dieren die niet aan de voorwaarden voldoen deel uit maken. Meer dan 95 procent van de kalverhouders in Nederland is bij SKV aangesloten. SKV zegt de situatie te blijven monitoren en regelmatig te onderzoeken of bijstelling van de voorzorgsmaatregel nodig is.
Directeur Van van der Weg van de SKV vindt dat de organisatie snel gehandeld heeft. "Maandag werd de besmetting duidelijk en dinsdagavond is een besluit genomen." Hoewel de SKV nog in kaart moet brengen hoe belangrijk de twee getroffen regio's zijn voor de kalverhouderij in Litouwen, vermoedt Van der Weg geen grote problemen in Nederland. "Er is aanbod van elders. Ik schat dat jaarlijks zo'n 50.000 kalveren van Litouwen naar Nederland worden gebracht, maar de totale importen betreft honderdduizenden kalveren."
Eerder stelden Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan een importverbod in voor kalveren uit heel Litouwen. De Nederlandse Bond van Handelaren pleit voor beleid waarbij ten minste gedeeltelijk de grenzen open blijven. De belangrijkste producent van kalfsvlees in Nederland en wereldwijd, VanDrie Group, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.