RundveeNieuws

Restschuld melkquotum ruim 4 miljard euro

Doetinchem – De melkveehouderij behoudt na het einde van het melkquotum nog een financieringslast van ongeveer 4 miljard euro.

Voor een deel van de bedrijven kan dat een zware last worden. De afgelopen jaren hebben melkveehouders veel geld gestoken in de aankoop van melkquotum. Uit cijfers van het LEI blijkt dat het gemiddelde bedrijf tussen 2002 en 2012 voor ruim 200.000 euro aan quotum heeft gekocht. De gemiddelde financiering op deze bedrijven is mede daardoor opgelopen tot €1,34 per kilo melk. De totale financiering (kort en lang vreemd vermogen) bedraagt gemiddeld 910.000 euro per bedrijf.

Bij de aankoop van quotum is en wordt uitgegaan van afschrijven tot 1 april 2015. De financiering van deze aankoop is echter niet gekoppeld aan die einddatum. Afschrijving en aflossing lopen dus niet gelijk op waardoor veel melkveehouders met een restschuld blijven zitten.

Financieel deskundigen schatten dat 25 tot 50 cent per kilo melk na 2015 niet is afgelost. De kosten voor aflossing van deze schuld blijven dus nog jaren drukken op het resultaat. Voor de totale sector is dat ruim 4 miljard euro. De gemiddelde melkveehouder kan de komende jaren nog 3 tot 4 cent per kilo melk per jaar aan quotumkosten blijven betalen. Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij bij Rabobank, ziet hierin geen aanwijzing dat banken te royaal zijn geweest met financieringen. “Het is voor de sector een enorm bedrag. Maar wij kijken naar individuele bedrijven en die zijn beoordeeld op het opbrengend vermogen en de toekomstige mogelijkheden.”

De negatieve consequenties van de restschuld van het melkquotum na 2015 zijn vooral merkbaar op bedrijven met een hoge kritieke opbrengstprijs, bedrijven die recent hard zijn gegroeid maar daar nog niet de vruchten van plukken of na een bedrijfsovername. Het probleem neemt toe door een stijgende de belastingdruk vanwege het wegvallen van afschrijvingen. Hiervoor kan bij een zwaar gefinancierd bedrijf de liquide ruimte te klein worden.

Beheer
WP Admin