Rundveehouderij

Nieuws 1641 x bekeken

Netwerk gebruikt Miscanthus in het rantsoen

Wageningen – In netwerk 'Slaap zacht' werd de toepassing van Miscanthus of olifantengras als boxenstrooisel verkend. Maar de deelnemers zien ook toepassing van het product als structuuraanvulling op eiwitrijk gras en/of een natte kuil.

De voederwaarde is erg laag maar het is wel een uitstekende structuurbron met een laag eiwitgehalte, daarmee vormt het een goede aanvulling op het eiwitrijke rantsoen in de veenweiden.

Op een deelnemend bedrijf van het netwerk wordt gehakselde Miscanthus aan de melkkoeien gevoerd om de structuurwaarde van het rantsoen te verhogen. Voor de koppel van zeventig melkkoeien wordt nu dagelijks circa 30 kilogram Miscanthus aan het kuilgras toegevoegd. De Miscanthus werd op dit bedrijf al langer verstrekt in het rantsoen van jongvee en de droge koeien, de dikte van de mest nam hierdoor toe.

Bij de oogst van Miscanthus in februari/maart wordt bij een oogst van 20 ton droge stof Miscanthus per hectare slechts circa 30 kilogram stikstof van het land gehaald. Dit komt doordat de Miscanthus-plant aan het eind van het groeiseizoen de nutriënten uit de bladeren en stengels opslaat in het wortelstelsel als voorraad voor het nieuwe groeiseizoen. Gedurende de winterperiode vallen de bladeren af en komen de hierin aanwezige nutriënten ook weer in de bodem terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.