Rundveehouderij

Nieuws 5020 x bekeken 14 reacties

Melkaanvoer blijft op torenhoog niveau

Zoetermeer - de Nederlandse melkveehouders hebben in het vorige kalender jaar 4,6 procent meer melk geleverd dan in 2012. Dit blijkt uit de nieuwste gegevens van het Productschap Zuivel. Het totale in 2013 geleverde volume lag op 12,2 miljard kilo melk.

Als gekeken wordt naar het verloop van de productie in het lopende melkjaar, dat pas na maart afgesloten wordt, is de productietoename naar verhouding nog forser gestegen. In de periode van april tot en met december is er maar liefst 6,2 procent meer melk afgeleverd dan in dezelfde periode van seizoen 2012/'13. De afgeleverde hoeveelheid melk is 9,2 miljard kilo, een productiestijging van 540 miljoen kilo.

In totaal mag de melkveehouderij dit melkjaar 11,97 miljard kilo melk leveren. Dit betekent dat er vanaf januari tot en met maart nog 2,77 miljard kilo melk geleverd mag worden binnen het vastgestelde quotum. In de periode van april tot en met december lag de gemiddelde aanvoer op ruim 1 miljard kilo melk per maand. Met nog drie maanden te gaan is het vrijwel zeker dat het quotum dit jaar dik overschreden wordt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dit jaar valt er weinig te rekenen en te speculeren voor de liefhebbers en ook de quotumjaarwisseling 2015/2016 zal rustig en zonder vuurwerk gaan verlopen, omdat iedereen vanaf dan minimaal 6 uur daags in de melkstal zal staan.......

 • cornelis 22

  Alle hoop is nu gevestigd op de Duitsers.

 • wmeulemanjr1

  de kater komt later!

 • piet de boer

  Het is net als in je broek plassen, eerst lekker warm, maar wordt steeds kouder.

 • piet de boer

  Het is net als in je broek plassen, eerst lekker warm, maar wordt steeds kouder.

 • Gerd

  In Duitsland moet je houden aan rode verkeerslichten, die ook moet zien onze agrarische gemeenschap DBV!

 • frederik herman

  simpel he, ong 43 cent opbrengst 27,6 superheffing 15,4 over en dat zijn niet de goedkoopste kgs. en dat allemaal om straks voor dubbeltje minder te mogen pezen !

 • koestal

  remmen op de melk lukt niet meer

 • Feimarze

  Zuperboer, waar moet al het voer vandaan komen en de mest naartoe van een melkexplosie die jij voorspelt?

 • agro1

  voer genoeg dacht ik zo. alles aan dumpprijzen, maïs en tarwe historisch goedkoop. stro, voor zover nog gebruikt, symbolisch geprijsd. bierbostel en andere uit de voedingsmiddelenindustrie afkomstige producten worden praktisch weggegeven. maar ja, afhalen is nog teveel. en mest, ja dat is een theoretisch probleem, op te lossen met grondgebondenheid. ciolos boppe!!!

 • landboer

  Maar waarom in vredesnaam word er zoveel gemolken?

 • koestal

  boeren denken door hard te melken ,hun oude voerschulden te kunnen betalen

 • Zuperboer

  Ik voorspel niet, ik neem waar....en zie wat jij ook zou kunnen zien. Voer is/komt er of komt er niet, dat is een opgave voor de echte ondernemers die ook nu weer zullen opstaan. Anderen zullen dit niet kunnen en er aan onderdoorgaan. Dat brengt iedere verandering met zich mee. Of het slecht is weet ik niet. Diegene die nu wanhoopt over de toekomst zou zomaar ongelijk kunnen krijgen. Niemand weet hoeveel melk er bijkomt in NL, Dui, Dk en Ierl, maar aan de andere kant weet ook niemand hoeveel melk er minder wordt geproduceerd in de rest van Europa. Al met al zal de uitbreiding in Europa niet veel meer dan 3-5% zijn. Als je dat afzet tegen een jaarlijkse wereldmarktvraag van 2% gloren er zelfs gouden tijden voor de NL'se zuivel met de aanwezigheid van zoveel goed uitgeruste melkafnemers in ons kleine landje. Toen de SH kwam was dat het einde van NL zuivelland, we zijn nu 30 jaar verder en de voorspellingen/angsten zijn niet uitgekomen. Kortom gewoon de strategie pakken die bij je eigen persoon en bedrijf past en het zal in 2015 vermoedelijk elke morgen weer dag worden als de zon opgaat.

 • koestal

  quotumkosten blijven nog na 2015 ,4 miljard euro ! het is niet niks

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.