RundveeNieuws

Koper in tankmelk graadmeter voor rantsoen

Deventer – Door het meten van het kopergehalte in tankmelk op melkveebedrijven kan een beeld geschetst worden van het rantsoen van de melkkoeien.

Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer bij de introductie van het uitgebreide abonnement Tankmelk Mineralen.

De uitslag van het kopergehalte wordt weergegeven in drie klassen: tekort, mogelijk tekort en geen aanwijzing voor tekort. Als er zich een (mogelijk) tekort voordoet is dat voor de melkveehouder reden om met zijn voerleverancier of adviseur het rantsoen nog eens door te rekenen en zo nodig aan te passen. Tekort bij melkvee uit zich onder meer in een mindere conditie, een dof haarkleed en een verminderde vruchtbaarheid. Ook kan de gewichtsontwikkeling tegenvallen. Een tekort bij melkvee is ook een indicatie om de voeding van rest van de veestapel nog eens onder de loep te nemen.

Een kopertekort ontstaat al snel. De behoefte van rundvee wordt gedekt bij globaal 16 microgram koper per kilo droge stof nodig. Kuilgras bevat gemiddeld maar de helft en snijmais nog veel minder. Aanvulling van koper gebeurt vaak via het mengvoer. Voor dieren die voldoende mengvoer krijgen is dat genoeg. Maar bij dieren die weinig of geen mengvoer krijgen zal de behoefte dus via een andere methode aangevuld moeten worden, bijvoorbeeld via een mineralenmengsel.

Meten van het kopergehalte in de tankmelk is sinds kort toegevoegd aan het abonnement Tankmelk Mineralen, waarin al langer Jodium en Selenium worden gemeten. De prijs van het abonnement blijft gelijk.


Nieuwsbrief Rundvee

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen rundvee.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin