Rundveehouderij

Nieuws 1152 x bekeken 2 reacties

Kees-productie begin nieuwe reeks bij DOC

Hoogeveen/Leiden - De productie van 'Kees', een kaasachtig product met plantaardig vet, bij DOC Kaas is nog maar het begin van een reeks nieuwe producten bij de Hoogeveens kaasmaker. Dit zegt directeur Jannes Oosterveld.

"Voor de komende tijd staan er nog meer initiatieven op stapel." Voorlopig wordt de Kees nog gemaakt in de vestiging aan de Alteveerstraat in Hoogeveen, "maar dat is niet lang meer, verzekert Oosterveld. "Binnenkort wordt een knoop doorgehakt over een nieuwe kaaslijn. Daarover zijn we in gesprek met de Raad van Beheer."

De productie van kaas met plantaardige ingrediënten kan gevoelig liggen bij een coöperatie, maar de leden van DOC Kaas staan vol achter het besluit om in zee te gaan met de Leidse Keesmakers, stelt Oosterveld. "Kees verdringt de zuivelafzet van DOC Kaas niet. Er gaat ledenmelk in, afgeroomde melk, aangevuld met een mengsel van plantaardige olie. Dit productsegment is een groeimarkt, waar we in moeten stappen."

Voorlopig blijft de Kees-productie nog klein, al groeit de afzet wel sterk, vertelt directeur Marc van Wanrooij van Keesmakers. "We zijn in 2010 gestart en liggen nu in alle supermarkten. Het afzetvolume is zodanig gegroeid dat we op zoek moesten naar een grotere producent. Dat werd DOC Kaas." De wekelijks afzet bedraagt volgens Van Wanrooij zo'n 20 ton, goed voor ongeveer tien miljoen kilo melk per jaar.

Kees moet volgens beide directeuren niet worden vergeleken met analoge kaas. "Die wordt gemaakt om de kostprijs. Kees niet, die is  beter te vergelijken met geitenkaas of biokaas," aldus Van Wanrooij

Laatste reacties

  • koestal

    interessante ontwikkeling bij DOC,verdient een innovatieprijs

  • koestal

    waar is Kees te koop ?

Of registreer je om te kunnen reageren.