Rundveehouderij

Nieuws 1095 x bekeken 12 reacties

Kans op vetcorrectie miniem

Poederlee – De kans dat Brussel de vetcorrectie voor de laatste superheffingsjaren gaat aanpassen, is miniem. Dat zei Vlaams Minister-president Kris Peeters op een bijeenkomst voor melkveehouders in Poederlee.

Ook de Belgen stevenen dit jaar af op superheffing. Reden voor de Vlamingen om samen met onder meer Nederland te pleiten voor een vetcorrectie. Ondanks de slechte vooruitzichten gaat de lobby volgens Peeters gewoon door.

LTO liet eerder al weten dat een mogelijke vetcorrectie de Nederlandse melkveehouders een 50 miljoen euro lagere superheffing kan opleveren. Melkveehouders in Nederland kunnen met de huidige leveringstrend rekenen op zo'n 165 miljoen aan superheffing. Lukt het om in het beheerscomité voor de agrarische markten van de EU om de zogenoemde positieve vetcorrectie te verlagen van 0,09 naar 0 procent, en de negatieve vetcorrectie van 0,18 naar 0,27 procent, dan gaat een te volgen superheffing aanzienlijk minder pijn doen.

Laatste reacties

 • alco1

  Brussel denkt: Een dief in eigen portemonnee zijn zeker.

 • hansvanbergen

  Het zou nogal dom en kortzichtig van de EU zijn om de superheffing niet te verlagen. De economie in de EU draait erg slecht en is zeer dringend toe aan impulsen. Alleen de zuivelsector draait goed. Ondanks de enorme toename in melkproduktie stijgt de vraag en stijgen de melkprijzen. De EU kan hierop inspelen door de melkproduktie te stimuleren in plaats van af te remmen. Indien men niet ingrijpt zal de melkproduktie simpelweg door de VS en Nieuw Zeeland overgenomen worden. En dat zou jammer zijn want we hebben in de EU werklozen genoeg die in de zuivelsector werk zouden kunnen vinden.

 • hansvanbergen

  Ook de bouwsector zou een impuls krijgen als de zuivelsector zou uitbreiden en vernieuwen. Het klimaat de kennis alles is hier aanwezig. Dat zou de EU het tienvoudige kunnen opleveren in plaats van die paar grijpstuivers aan superheffing. En dat tientallen jaren lang de toekomst in. En natuurlijk zijn een aantal verleasers die hier graag reageren het daar niet mee eens. maar eens zal deze groep ingedutte sofa boeren toch weer aan het werk moeten. Nu of volgend jaar. Misschien ineen nieuwe zuivel fabriek of in de bouw of als RMO chauffeur?

 • landboer

  Dat heeft niets met sofa boeren te maken hans van bergen maar alles met eerlijk spel. Iemand die zich willens en wetens niet aan de regels houdt om wat voor reden dan ook (dierrechten?) mag niet beloond worden ten opzichte van hen die dat wel doen, wie zn gat brand moet op de blaren zitten!

 • tinus888

  @ hvb ,lul niet zo dom

 • alco1

  En zo is 't landboer.

 • Zuperboer

  Als de vetcorrectie wordt aangepast, blijft de leaseprijs even hoog. Vetcorrectie aanpassen betekent nog steeds superheffing betalen, maar wel een kleiner bedrag. Regels zijn regels klinkt ons allen bekend in de oren in de veilige EU, maar op het wereldmarkttoneel zal het de komende jaren toch echt anders gespeeld gaan worden (zie ook de affaire Greenpeace/Poetin/Kaasexport :fabrieken van FCDF/DOC enz. enz. worden momenteel koortsachtig aangepast aan de nieuwe russische eisen). Nog 2 jaar EU-regeltjes volgen en dan zijn er vast weer nieuwe regels die onze vrijheden (lees:concurrentiepositie) aantasten bedacht door onze eigen bewindslieden. Ik voel de aarde schudden: lachende zuivelbobo's in Oceanie, USA en Zuid-Amerika. Gelukkig zijn we in NL vandaag wel Wereldkampioen Goed Voedselproduceren geworden. We wachten allen de huldiging maar af.

 • alco1

  @Zuperboer. Het gaat niet om de leaseprijs, maar om die groep boeren die zich netjes houden aan de regels houden en bij aangepaste vet correctie denken. Had ik ook meer kunnen leveren.

 • Mozes

  De aanpassing van de vetcorrectie heeft volgens mij betrekking op het komende superheffingsjaar. Daar is qua regelgeving niets mis mee.

 • alco1

  Dan niet, maar als je het stuk leest heeft het toch echt betrekking op dit jaar. Hoe kun je anders spreken over 50 miljoen minder van de 165 miljoen superheffing betalen.

 • minasblunders1

  Het gaat om de laatste superheffingsjaren, staat duidelijk in de eerste zin. Dus dit jaar én volgend jaar.

 • bontrup holding

  Is er niet een politieke stroming te vinden die ons bevrijdt van dat Brussels geneuzel .Wat heeft het melk quotum opgeleverd ? Vier miljard aan schulden op te hoesten door boeren die vooruit wilden en een melk prijs die amper of niet koste dekkend zijn .Als we niet opletten gaat er komende periode zeker nog eens 250 miljoen vanuit Nederland die kant op Het zijn wel die Nederlanders die zorgen voor een positieve bijdragen van de wankele economie groetjes uit Ukraine

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.