Rundveehouderij

Nieuws 1124 x bekeken laatste update:21 jan 2014

Goede markt blijft, wel zorgen over wisselkoersen

Langzaamaan krabbelt de zuivelhandel weer op uit de rust rond de feestdagen. Het blijft nog wel een beetje zoeken naar richting.

Op de markt voor vloeibare zuivel zijn twee tendensen zichtbaar. De roomprijzen tenderen na een periode met goede prijzen naar beneden. De notering schommelt nu rond de 4.700 tot 4.750 euro per ton. Deze daling is niet vreemd na de feestdagen. De prijzen voor melkconcentraat trekken na een dieptepunt van 2.100 euro per ton naar nu bijna 2.700 euro per ton. Dit is een gevolg van het herstel van de markt na de brand bij Arla in Pronsfeld. Tijdens de kerstdagen ontstond daar brand in een gloednieuwe poedertoren. als gevolg daarvan was er opeens een groot overschot aan concentraat en ook rauwe melk. Door de goede prijzen voor melkpoeders in Oost-Europa en ook door een  goede vraag vanuit Griekenland trekken de concentraatprijzen echter weer goed aan. Daarbij zijn de vooruitzichten voor afzet op de wereldmarkt nog steeds goed. Ook de spotmarkt voor rauwe melk is weer iets gekalmeerd. Wel zijn de perspectieven voor export naar Azië slechter geworden, met name door veel minder gunstige wisselkoersen.

De kaasmarkt blijft nog steeds goed, ondanks de beperkende maatregelen van Russische zijde. Grote producenten als FrieslandCampina, DOC Kaas en Bel Leerdammer en handelaren als A-ware zijn slechts gedeeltelijk geblokkeerd en kunnen hun export naar Rusland dus toch doorgang laten vinden. Kleine bedrijven met slechts één locatie, zoals Cono en CZ Rouveen (ook getroffen) hebben meer last. Hun situatie heeft echter weinig effect op het totale exportvolume. Sommige handelaren menen dat de huidige situatie zelfs gunstig is voor de markt. Kaas krijgt weer de tijd om even te rijpen.

Prognose: licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.