Rundveehouderij

Nieuws 1289 x bekeken

'Geen twijfel aan diagnose MKZ'

Den Haag – Volgens Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is er geen twijfel aan de diagnoses van mond- en klauwzeer (MKZ) in het gebied Kamperveen.

Dat zei ze in een debat over dierziekten en antibiotica in de Tweede Kamer. Volgens Roelof Bisschop (SGP) was één positieve uitslag reden voor het ruimen van tienduizenden dieren terwijl negatieve testen niet meegenomen zouden zijn. Volgens Dijksma was er geen twijfel aan de juistheid van de diagnoses omdat er sprake was van 47 dieren uit 48 testen die antistoffen hadden: "Het ging dus echt wel om meer dan één positieve uitslag." Volgens de staatssecretaris zijn er wel degelijk lessen getrokken uit de gang van zaken rond de uitbraak van MKZ in 2001, zo zijn er flinke aanpassingen geweest van de draaiboeken bij een uitbraak.
Kamerlid Carla Dik-Faber wees ook op de enorme aantallen dieren die zijn geruimd ten opzichte van het gering aantal besmettingen, "69 dieren besmet en 280.000 geruimd". Ze vroeg net als Kamerlid Jaco Geurts (CDA) naar de stand van zaken rond vaccinatie in plaats van ruimen bij uitbraken van besmettelijke dierziekten. Geurts maakt zich ook zorgen over de overname van de rol van productschappen bij dierziekten.
Volgens Dijksma wil de regering wel partner zijn in een convenant van de sectoren en het bedrijfsleven, maar niet voor gevolgschade opdraaien. "Gevolgschade van dierziekten zie ik als bedrijfsrisico", aldus de staatssecretaris. Ze zegde wel toe om zich sterk te maken voor het wegnemen van handelsbelemmeringen voor producten van dieren die zijn gevaccineerd. Ook blijft Nederland zich in EU-verband inzetten voor het vaccineren van dieren bij ziektes besmettelijke dierziekten zoals MKZ in plaats van grootschalige ruimingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.