Rundveehouderij

Nieuws 4232 x bekeken 16 reacties

Fosfortekort steeds groter probleem bij droogstand

Emmeloord- het toedienen van fosforpillen aan net afgekalfde koeien neemt hand over hand toe. Dit om koeien met melkziekte-achtige verschijnselen weer in de benen te krijgen.

Dat stelde dierenarts en zelfstandig adviseur Gerrit Hegen tijdens een presentatie op het wintercongres van de Nederlandse tak van de European Dairy Farmers.

De koeien reageren niet op de standaard infusen. Dat is ook logisch want de verschijnselen zijn niet een gevolg van een verstoorde calcium-huishouding, maar van een te laag fosforgehalte in de droogstandsrantsoenen, "die vaak met de natte vinger worden gemaakt, omdat het weinig dieren betreft", aldus Hegen. Het fosfortekort wordt vaak nog verergerd door het voeren van stro tijdens de droogstand. Vertering van stro vergroot de fosfaatbehoefte van de koe, waardoor het tekort groeit.

Hegen ziet steeds meer veehouders monocalciumfosfaat bijvoeren aan droge koeien. Dat is volgens hem een verkeerde oplossing. In de basis moet het rantsoen de fosforbehoefte dekken.

Laatste reacties

 • Mozes

  Dit probleem is mij heel bekend.

 • agratax2

  Mozes dat het probleem bekend is bij jouw diet mij aan jouw vragen 'Wat veroorzaakt die dit tekort?'

 • Mozes

  Dalende fosfaatgehaltes in ruwvoer maar ook vooral lagere fosfaatgehaltes in krachtvoer. Ik denk dat onze voorvaderen 120 jaar geleden misschien nog wel lagere fosfaatgehaltes in het voer hadden zitten maar toen gaven de koeien 3500 liter per jaar. Koeien met een dergelijke productie krijgen nooit melkziekte.

 • koestal

  De overheid is op de verkeerde toer om de fosfaatgift op landbouwgronden te verlagen ,het getuigd van onkunde en gebrek aan visie,ze weten niet meer waar ze mee bezig zijn,ze veroorzaken dierenleed !

 • minasblunders1

  Heel goed, Koestal. Jij snapt het tenminste!

 • Martin Oldenhof

  @koestal, ik sluit mij volledig bij jou reactie aan!

 • alco1

  We zijn het allemaal wel eens dat het zo niet verder kan. Laten we met een éénsluidend protest via columns en blogs proberen binnen te dringen bij het bureaucratische bestel

 • agratax2

  Mozes bedankt voor je antwoord. Ik had ook dit idee, maar vrag het graag aan een specialist. Het lijkt er op dat we met onze fosfor angst de dieren en planten eerder ziek maken dan gezond en daarmee het lilieu geen dienst bewijzen. De enige die bete wordt van deze angst is de man die het fosfaat UIT het voer haalt en de medicijn man die weer fofr pillen moeten maken om de dieren toe te dienen.
  Dit alles dankzij de milieu angstigen.

 • Gerjo-Kompier1

  Meer hooi of droge kuilbalen voeren in plaats van stro. Beter iets duurder natuurlijk voer dan een dure pillendokter over de vloer.

 • minasblunders1

  Agratax, Mozes een specialist? Dit had iedere boer je kunnen vertellen. En Mozes is nu juist degene die het mestbeleid maar blijft verdedigen, met alle gevolgen van dien.

 • alco1

  @minasblunders. In alle eerlijkheid. Mozes zegt ook dat het mestbeleid grote hiaten vertoond. Maar hij kan niet meegaan in de beweringen dat mineralen in verschillende leefwerelden niet zomaar bij elkaar opgeteld kunnen worden.

 • Mozes

  Agratax, ik ben geen specialist maar een gewone boer. Wel een boer met nuchter verstand die zich niet door emoties gedreven van alles inbeeld en wijs maakt.
  Ik zie ook hoe de mestwetgeving begint te knijpen. Vooral boeren met een bovengemiddelde gewasopbrengst hebben grote problemen. Daar moet dan ook als eerste een oplossing voor komen.
  Tegelijk erken ik ook de noodzaak om zuinig om te gaan met fosfaat. Het is immers een delfstof die eindig is.

  Dat krachtvoer een lager fosfaatgehalte heeft komt niet doordat fosfaat er uitgehaald wordt. Het fosfaatgehalte wordt verlaagt door grondstoffen te selecteren die van nature een laag fosfaatgehalte hebben.

 • minasblunders1

  Alco, het is heel simpel: als die mineralen uit verschillende leefwerelden wel bij elkaar opgeteld/afgetrokken konden worden, waren die hiaten er ook niet. Dan zou alles gewoon kloppen. Bovendien is Mozes zijn punt alleen maar dat intensieven (zoals hijzelf), NOG meer mest mogen uitrijden. 85% van de boeren blijft dan nog steeds met een berg problemen zitten, maar dat ontkent Mozes.

 • minasblunders1

  Alco, zie #12. Dat bedoel ik nu.

 • Jongman

  Nog een taak voor de LTO.

 • landboer

  Word dat met de kringloopwijzer niet rechtgetrokken? Immers als je dan hoge opbrengsten van je land haalt mag je er toch ook meer opbrengen.
  De bex houdt daar geen rekening mee.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.