Rundveehouderij

Nieuws 2764 x bekeken 24 reacties

DDB wil meer informatie over ZuivelNL

Berlijn - Melkveehouders moeten beter worden geïnformeerd over de plannen van ZuivelNL, de interbranche-organisatie opgericht door de LTO en NZO.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). Zij vindt het vreemd dat al bekend is gemaakt dat melkveehouders €0,05 per 100 kilo melk moeten gaan afdragen aan de nieuwe ketenorganisatie ZuivelNL, terwijl er nog geen helderheid is gegeven over de nieuwe taken.

Volgens LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn, waarnemend voorzitter ZuivelNL, is het inderdaad de intentie van zuivelondernemingen om deze maand al €0,05 per 100 kilo melk in te houden ten bate van ZuivelNL. Wel is het volgens hem de bedoeling dat melkveehouders nog voor de inhouding worden geïnformeerd. Er is in 2014 nog geen sprake van een algemeenverbindendverklaring (AVV) door het ministerie zoals door ZuivelNL beoogd. Daarom wordt de 5 cent ingehouden op basis van de individuele relaties die zuivelondernemingen hebben met hun leden/leveranciers.

Volgens Van Keimpema is de werkwijze van ZuivelNL niet van deze tijd. "Alles wordt voor de boeren geregeld, zonder dat de boeren zelf worden geraadpleegd." Gezien de hoge reserves van het Productschap Zuivel is deze snelle gang van zaken volgens haar niet nodig en niet wenselijk gezien de koers van Brussel om boeren juist meer inspraak te geven.

Volgens Romijn worden indirect bijna alle melkveehouders vertegenwoordigt via de NZO en LTO. Veel melkveehouders hebben volgens hem zelfs gevraagd om belangrijke taken op het gebieden als diergezondheid, onderzoek en export ook na afschaffing van het Productschap Zuivel op een goede manier te blijven uitvoeren. LTO en NZO hebben volgens hem tijd nodig zaken in te richten. Lange tijd was immers onduidelijk hoe het uiteindelijk takenpakket er uit zou komen te zien.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  als er zoveel voor zijn laat ze dan een vrijwillige bijdrage doen, kun je zien hoeveel waarde aan jullie onzin gehecht wordt, wedden dat je het niet aandurft

 • richardrdb

  Natuurlijk vragen ze de melkveehouders niets, want die domme boeren weten helemaal niet wat goed voor ze is. Dan kunnen ze natuurlijk ook geen lastige vragen stellen en we trekken de kosten meteen van het melkgeld af......... IDEAAL!! Leve de democratie die LTO heet!

 • gjh

  kan deze flauwekul alleen voor lto leden gelden die snappen dat toch niet

 • koestal

  Het productschap is weer terug,even wat mensen wegsturen met een gouden handdruk,en weer opnieuw beginnen,Oude wijn in nieuwe vaten ! en de melkveehouder wordt weer geld ingehouden.die merkt er nauwelijks wat van ! Die hoeft niks anders te doen dan melken en wordt zelf ook weer financieel uitgemolken

 • hansvanrooijen1

  Goede zaak een heffing,kunnen we gezamelijk dingen oppakken b.v mestverwerking en pr.

 • gerrit.lammertink1

  Goh, bestaat de DDB nog? Jaren niks meer van gehoord en nu willen ze scoren door iets wat volgens LTO en NMV gewoon nodig is om bepaalde taken van het PZ voort te zetten onderuit te halen!

 • peter1939

  bestaat ddb nog, die zijn toch voor behoud quotum? je hoort ze er helemaal niet meer over...zeker nu de melkprijs goed is ondanks hogere produktie in nederland, Zouden ze nog leden hebben?

 • tinus888

  bepaalde taken van het PZ voort te zetten .....zoals?

 • jfvanbruchem1

  vergaderen

 • steenbok1

  dacht dat Sieta tegenwoordig achter het fornuis stond

 • ate

  veehouedrs vinden het kennelijk in NL erg prettig als er voor hun gergeled besloten en gedacht + ingevuld wordt. Wat een geluk dat Sieta het zout der melkveehouders wil zijn; zet hem op Sieta!

 • ate

  het snelle type bracht twee fouten in mijn reactie; excuses voor de omissie; het gaat uiteraard om veehouders en geregeld.....

 • gjh

  ate goeie opmerking jammer dat sommige dat niet begrijpen

 • Marco22

  Zal benieuwen als melkveehouders gaan protesteren als er geld ingehouden wordt voor een club wat nog niet eens bestaat.

 • koeboertje

  De melkprijs die jullie ontvangen wordt buiten Europa verdient ,
  hoe denken bovenstaande critici dit zonder productschappen te stimuleren ?

 • tinus888

  Hoeveel denk je dat fc aan promotie doet koeboertje ?

 • Mozes

  Als over ieder besluit in de politiek eerst een referendum moet worden gehouden waarom hebben wij dan een Tweede Kamer gekozen?
  De bestuurders van zuivelcoöperaties, LTO en NMV zijn toch gekozen om namens de melkveehouderij bepaalde besluiten te nemen.
  Het valt mij vaak op dat degene die het hardst roept om zeggenschap inhoudelijk het slechtst op de hoogte is en de minste argumenten heeft.

 • gjh

  je bedoelt dus het lto mozus

 • Marco22

  Mozes heeft de Lto ook zeggenschap over jouw portomonnee.

 • PIETER123

  ''Wie betaald bepaalt''
  Is dit weer een LTO move om op op slinkse wijze met een dictaat deel van het melkgeld verplicht te innen.Bij de oprichting bij het Biohuis was ook als gedoe over inzicht over de gemaakte kosten.Goed de nieuwe club is ook nog in oprichting laten we het kruid nog even droog houden. Strakt schuift de Gezondsheiddienst nog even aan met een diergezondheid fonds per liter melk.En later willen die spuitgasten vast weer verplicht enten. Leden houden van open vizier vooral van de top van deze nieuwe club.En wie betaald die bepaalt er zou een voorstel komen vorig jaar en nu is er al een nieuw orgaan in werking per 1 januari.
  Wil dan ook graag weten in deze fase hoeveel boeren die actief melk leveren nog lid zijn van LTO.
  Moet niet moeilijk zijn hiervan een uitdraai te maken voor de LTO en zuivelbonzen.Gewoon twee computerbestanden even laten sorteren op postcode.

 • koeboertje

  Lto vertegenwoordig 70% v.d. geproduceerde melk
  NZO vertegenwoordigt 98% van de nederlandse zuivelbedrijven

  Wil DDB zelfs niet de melkstroom europees reguleren door de melkprijs af te romen bij hoge prijzen en dit in een fonds stoppen , hoeveel kost een melkveehouder dat dan per liter?

 • gjh

  gelukkig kloppen die cijfers van jou niet koeboertje, lto heeft gelukkig een stuk minder dan 70% leden zit nu rond de 45 % gelukkig hoe minder hoe beter ze hebben als zoveel gesloopt. hoop dat ze snel de deuren sluiten

 • leo,s vriend

  gjh, LEES eerst eens een reactie.

 • gjh

  menkhorssie bedankt voor de tip !!!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.