Rundveehouderij

Nieuws 2019 x bekeken

'Chronisch botulisme is alles behalve botulisme'

Aarhus - Het verschijnsel chronisch botulisme in de melkveehouderij in Duitsland en Denemarken heeft in werkelijkheid niets met botulisme te maken. Dat wordt bevestigd door een nieuw onderzoek van de veterinaire hogeschool in Hannover, waarvan de definitieve resultaten zullen worden gepubliceerd in mei. Dit zegt de Deense bedrijfsadviesorganisatie voor de rundveehouderij Kvæg, die het Duitse onderzoek heeft gevolgd en kennis heeft kunnen nemen van de voorlopige resultaten.

"Deze voorlopige resultaten komen volledig overeen met wat we in Denemarken hebben gezien, namelijk dat er uiteenlopende verklaringen zijn voor de problemen op de bedrijven met chronisch botulisme", deelt Kvæg-veterinair Kaspar Krogh mee. De Duitsers bestudeerden de problemen op 150 bedrijven en hebben net als eerder de Denen geen verband kunnen zien tussen de ziekteverschijnselen en botulisme veroorzakende clostridium-bacteriën. In plaats daarvan hadden de bedrijven problemen met onder andere stalinrichting, voedering, management en ziektes als BVD, IBR en salmonellainfectie. Dat is exact ook wat het Deense onderzoek opleverde. Dit werd uitgevoerd bij 20 veestapels.

Of registreer je om te kunnen reageren.