Rundveehouderij

Nieuws 5914 x bekeken 24 reacties

Accon: mooie melkprijs, maar kosten stijgen door

Veghel - Het jaar 2013 was een mooi melkprijsjaar, maar zorgelijk zijn de almaar stijgende kosten. Dat zegt Harm de Kleynen, agrarisch adviseur bij Accon AVM in Veghel, naar aanleiding van de eerste resultaten van een kleine 50 melkveebedrijven van gemiddelde omvang.

De melkprijs is in vergelijking met vorig jaar met 15 procent (€5,80) gestegen naar €41,46 excl. btw per 100 kilo. Ondanks de stijgende voerkosten wijzen de eerste cijfers over 2013 erop dat de totale kosten gelijk zijn gebleven ten opzichte van 2012. Hierdoor kon er flink worden geprofiteerd van de stijgende melkprijs. Voor veel veehouders, vooral de intensievere bedrijven, kwam deze ontwikkeling als geroepen. Hoge voerprijzen in 2012 hadden een behoorlijke aanslag gepleegd op de rekening courant.

In 2013 zijn vooral de krachtvoerkosten gestegen. De stijging van de ruwvoerkosten is vooral te wijten aan het feit dat verschillende veehouders extra vee hebben aangehouden. Daarbij gingen veel veehouders met een beperkte hoeveelheid ruwvoer het seizoen in, en kwam de eerste snede relatief laat van het land. Wel zijn de verschillen tussen de bedrijven groot.

Er werd in 2013 gemiddeld 19.000 kilo boven het quotum gemolken. Vooral in de eerste maanden viel de productie nog tegen. De bandbreedte is echter groot. Ondanks het feit dat er meer gemolken werd in 2013 is er slechts een lichte stijging van de leasekosten waarneembaar. Veel ondernemers hebben ervoor gekozen om pas in de laatste week van het jaar, begin 2014 of na afloop van het quotumjaar melkrechten bij te kopen, leasen of superheffing te betalen. Voor diverse melkveebedrijven was het volgens De Kleynen eerst zaak om de rekening courant weer op orde te krijgen.

Laatste reacties

 • haverboer1

  Snap het niet meer, met een beetje goede percentages in de melk krijgt de veehouder omstreeks € 0,50 per liter.
  De tractoren en machines zijn niet aan te slepen bij de mechanisatiebedrijven.
  De aannemers weten niet hoe snel ze de ene na de andere stal uit de grond moeten stampen of vergroten.
  Er wordt dik over het quotum heen gemolken want dat kan ook uit.
  En dan nu nog schrijven dat de veehouders het maar zo slecht hebben.

 • simpel boerke

  Haverboer, varkenshouder of akkerbouwer zeker!! Hoor je veehouders klagen? Het is iemand van account die dit zegt.

 • miniatuur

  heeft die agrarisch adviseur niet zelf een melkveebedrijf in maatschap met zijn ouders?

 • Jaap39

  #1 na 'snap het niet meer' had u beter kunnen stoppen met typen. Natuurlijk gaat het niet slecht met sector maar uw benadering slaat als een tang op een varken.
  Juist de laatste zin van artikel is voor veel veehouders zeker aan de orde geweest!

 • wmeulemanjr1

  #1 haverboer, melkveehouders hebben ook gewoon geleend geld, van de nu 'redelijke melkprijs' moeten wel de zeer hoge kosten af(als je die niet berekent ben je snel rijk!) en je kan natuurlijk niet altijd in de 'ouwe bende' blijven doorboeren, al menen sommige mensen van wel! (zijn alleen vaak zelf geen melkveehouder)

 • haverboer1

  de kostprijs bepaal je zelf.
  door duur land te kopen, een nog grotere stal neer te zetten met alles er op en er aan, nieuwe tractoren en machines aan te schaffen terwijl de 'oude' trekker maar 3 jaar oud is.
  en dan klagen als de melkprijs opeens maar 25 cent is. 'dat is onder de kostprijs' hoor je dan zeggen.
  als de aardappelen 4 centen de kg zijn, dat kan ook niet uit.
  maar dumpt de akkerbouwsector dan de aardappelen dan in een sloot met een heleboel pers erbij?
  of uien die naar de vergister gaan waar je nog een cent per kg mag op bijbetalen?
  dat is gewoon slikken en hopen dat het volgend jaar betere prijzen zijn.
  dat is een kwestie van vraag en aanbod. als er teveel is zakt de prijs, de melkveehouders hebben daar totaal geen ervaring mee.
  sinds de invoering van de melkquota konden ze op 1 januari uitrekenen wat er op 31 december ongeveer was verdiend. • wmeulemanjr1

  #6 haverboer, Aan uw taalgebruik en uw visie op bepaalde zaken kan je maar 1 ding concluderen, dat u nog nooit een melkveehouderijbedrijf hebt nagerekend en er ook geen verstand van hebt, 1 ding bent u wel goed in, en dat is afgunstig zijn op iemand anders die passie heeft voor hetgeen hem/haar 7 dagen in de week bezig houd en bij wie werk veelal ook hobby mag zijn.

 • kalkar

  Haverboer, je vergeet nog dat een gemiddeld koeiebedrijf al gauw een 15.000 euro per jaar krijgt aan subsidie. Koeieboeren worden dan ook al subsidieboeren genoemd. En klagen kunnen ze als de beste. Zielig.

 • alco1

  We zullen het @melkertje nog eens uitleggen wat subsidie is.
  Subsidie is een vorm van export steun. Melk brengt door marktwerking b.v. 30 cent op. Nu komt er subsidie bij van 5 cent. Iedereen schreeuwt nu, nou dat is fijn, 35 cent. Maar door diezelfde marktwerking zakt de prijs weer tot het evenwichtsniveau van 30 cent. Maar nu is de melkprijs verdeelt in 25 cent basisprijs en 5 cent subsidie. Voor de boer veranderd er in feite niets, maar er is wel een lagere basisprijs om de exportmarkt te veroveren.
  In feite zouden alle subsidies weg moeten, maar alle landen hebben wel een soort regeling waardoor ze beter kunnen concurreren en dan moet je wel mee. Voor de boer zijn dus subsidies een wassen neus, maar wordt er wel mee aan banden gelegd, omdat anders subsidies ingetrokken worden.

 • kalkar

  Alco, wat lul je weer dom. Lullen om te lullen. Bij welk loket moet ik als varkensboer wezen om ook mijn directe inkomenssteun van pakweg een 15000,- euro op te halen?

 • alco1

  @Melkertje Als je als varkensboer land hebt waarop je granen en mais teelt heb je net zoveel subsidie als de melkende boer.

 • koestal

  er moet ook nog 4 miljard euro op melkquotum afgelost worden ,kan ook nog wel even

 • wmeulemanjr1

  @melkertje #10 Intensieve veehouderij heeft vaak geen grond gekocht en alle verdiende geld vaak weer in grote stallen gestoken zonder land te kopen (land kopen was domme boeren) Een ander kon hun mest wel even afnemen, konden hun mooi doorgroeien. Nu denkt de intensieve veehouderij dat bij de melkveehouderij bijna geen hypotheken zijn op al wat daar gebeurt is, alles altijd goed gaat en dat daar niet de stand van de rekening soms behoorlijk heftig op en neer kan gaan.

 • kalkar

  Meuleman, wat lul je weer dom. Varkensboeren konden geen grond kopen omdat er nooit geld voor was.
  Trouwens dat gejammer over de melkquota, niet de boer heeft deze aankopen betaald, maar de belastingbetaler. Het was of belasting betalen of melkquotum. Het is dat jullie het maar even weten.

 • alco1

  @Melkertje. We hebben het over subsidies. En die hebben niets te maken met wat voor sector het is, maar over grondbezit en dat kan net zo goed bij een varkenshouder of aan een geite- of kippenboer behoren.
  We hebben hier in de buurt een hele grote varkensboer en die kan echt het loket wel vinden voor die subsidies.

 • GvdBoomen

  @alco1 en melkertje1
  Het probleem hier is dat grondbezit betekent dat je recht hebt op subsidie. Ik kan niet begrijpen waarom het bezitten van grond, iets wat zijn waarde niet verliest en waar opbrengsten uit te halen zijn, subsidie oplevert. Wat mij betreft moeten al deze subsidies anders besteed worden, meer gericht op duurzame vervanging van onroerend goed, machines en productiewijzes (vervanging, dus niet erbij of nieuw).

 • alco1

  @GvdBoomen. Ik kan met je meegaan in de gedachte waarom grondbezitters subsidie moeten hebben.
  Subsidies zijn echter in het leven geroepen zoals ik in #9 omschreef en de hele landbouw als een schoothondje gedwee te krijgen.
  Subsidies in de de vorm van duurzaam, waarvoor toekomst bestendig een beter woord zou zijn, verdwijnen meestal in handen van natuur, waar we allemaal en zwak voor hebben, maar zoals nu onze financiële situatie is, een niet verantwoorde verspilling.

 • wmeulemanjr1

  Sommige mensen zouden van varkens over moeten stappen op het melken van koeien, want volgens hun is dat toch zo'n gemakkelijk beroep.

 • Jaap39

  Subsidie is er om de markt in evenwicht te houden. Bij afschaffing veel fluctuaties van prijs waardoor produktie uitval ontstaat.
  Het uiteindelijke resultaat op lange duur: veel hogere prijzen in supermarkten.
  Als consument moet je blij zijn met het huidige subsidie systeem.

 • kalkar

  Klopt Meuleman, Koeieboer is het makkelijkste baantje voor een ondernemer. Altijd beschernt voor de markt , bulten subsidie , altijd de politiek mee,en altijd voor een fooi de toko in handen krijgen van je ouders.
  Iets makkelijkers is er niet.

 • wmeulemanjr1

  Wat een afgunst @melkertje1! Van een fooi is bij de meeste melkveehouders geen sprake, velen hebben al hun geld jaren in het bedrijf laten zitten voor men de boerderij voor een agrarische waarde van weleer een keer over konden nemen. Dat daarna de grondprijzen de pan uit zijn gaan rijzen heeft niks te maken met hoe makkelijk je geld kunt verdienen, bij lenen is deze 'waarde' wel makkelijk maar de hypotheek moeten we net als een 'grote varkensboer' gewoon aflossen en het zal nog gaan blijken welke melkveehouder dat wel of niet makkelijk kan, zal afhangen van melkprijs/voerkosten/mestbeleid en een beetje geluk, dit laatste wens ik de varkenshouders ook!

 • kalkar

  Ach ja, de waarheid kan soms pijn doen.

 • wmeulemanjr1

  #22, Trouwens varkensboeren klaagden ook altijd, toch investeerde men daar altijd door, tegen beter weten in soms, hopende dat er goed gegokt werd. Misschien gaat een deel van de melkveehouders nu wel dezelfde kant op.

 • alco1

  Ach @Melkertje. Komt de waarheid zo hard voor je aan. Nou sterkte, we leven met je mee.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.