RundveeNieuws

Accon: mooie melkprijs, maar kosten stijgen door

Veghel – Het jaar 2013 was een mooi melkprijsjaar, maar zorgelijk zijn de almaar stijgende kosten. Dat zegt Harm de Kleynen, agrarisch adviseur bij Accon AVM in Veghel, naar aanleiding van de eerste resultaten van een kleine 50 melkveebedrijven van gemiddelde omvang.

De melkprijs is in vergelijking met vorig jaar met 15 procent (€5,80) gestegen naar €41,46 excl. btw per 100 kilo. Ondanks de stijgende voerkosten wijzen de eerste cijfers over 2013 erop dat de totale kosten gelijk zijn gebleven ten opzichte van 2012. Hierdoor kon er flink worden geprofiteerd van de stijgende melkprijs. Voor veel veehouders, vooral de intensievere bedrijven, kwam deze ontwikkeling als geroepen. Hoge voerprijzen in 2012 hadden een behoorlijke aanslag gepleegd op de rekening courant.

In 2013 zijn vooral de krachtvoerkosten gestegen. De stijging van de ruwvoerkosten is vooral te wijten aan het feit dat verschillende veehouders extra vee hebben aangehouden. Daarbij gingen veel veehouders met een beperkte hoeveelheid ruwvoer het seizoen in, en kwam de eerste snede relatief laat van het land. Wel zijn de verschillen tussen de bedrijven groot.

Er werd in 2013 gemiddeld 19.000 kilo boven het quotum gemolken. Vooral in de eerste maanden viel de productie nog tegen. De bandbreedte is echter groot. Ondanks het feit dat er meer gemolken werd in 2013 is er slechts een lichte stijging van de leasekosten waarneembaar. Veel ondernemers hebben ervoor gekozen om pas in de laatste week van het jaar, begin 2014 of na afloop van het quotumjaar melkrechten bij te kopen, leasen of superheffing te betalen. Voor diverse melkveebedrijven was het volgens De Kleynen eerst zaak om de rekening courant weer op orde te krijgen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin