Rundveehouderij

Nieuws 1520 x bekeken 1 reactie

'Zwitsere zuivelsector moet alle zeilen bijzetten'

Bern - De Zwitserse melkveehouderij en zuivelindustrie moeten de komende jaren alle zeilen bijzetten om de melkproductie op peil te houden. Reden is dat de Zwitserse landbouwpolitiek niet die voorwaarden schept die nodig zijn om de melkveehouderij te laten groeien.

Dit zegt voorzitter Hanspeter Kern van de Schweizer Milchproduzenten (SMP) in een interview. De Zwitserse melkveehouderij is in de voorbije jaren geleidelijk meer geliberaliseerd. Zo is de quotering afgeschaft. De markt voor consumptiemelk is echter nog niet geliberaliseerd. Daar verzetten veehouderij en zuivelindustrie zich fel tegen, want dan kan goedkope drinkmelk van elders het land in. "Als de witte lijn wordt geliberaliseerd, zal de waardecreatie in de zuivelketen massief terugvallen", aldus Kern. De Zwitserse melkveehouderij blijft volgens hem een zekere bescherming nodig houden.

Toch ontkomt de sector niet aan een structuuraanpassing. In de vlakkere delen van het land zullen in de komende jaren met name de bedrijven met 10 tot 20 koeien stoppen. Nieuwe stallen worden er vrijwel alleen nog maar gebouwd voor 50 stuks melkvee of meer. Hoogwaardige kazen blijven daarbij het boegbeeld van de Zwitserse zuivel.

Eén reactie

  • koestal

    nog wat koeien voor de toeristen,net als hier de koeien in de wei,krijg je ook geld voor

Of registreer je om te kunnen reageren.