Rundveehouderij

Nieuws 3090 x bekeken 4 reacties

Straffen veehouder voor dierverwaarlozing

Zutphen - Een melkveehouder uit het Gelderse Laren (gemeente Lochem) is maandag in Zutphen wegens dierverwaarlozing veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en geldboetes van in totaal 5.750 euro, waarvan 2.000 voorwaardelijk.

Bij verschillende controles op het bedrijf troffen ambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit runderen aan, die er zo ernstig aan toe waren dat ze moesten worden afgemaakt.

Bij controles in 2011 werden in totaal vijf dieren geëuthanaseerd. Een groot aantal dieren bleek niet te zijn bekapt. Enkele dieren waren zo verwond dat ze niet of nauwelijks konden lopen.

Daarbij kwam dat het bedrijf de identificatie en registratie van 21 dieren niet in orde had. Toen de controleurs ten behoeve van het onderzoek de veehouder vroegen zijn kalender af te geven waarin gegevens over de geboorten van kalveren waren genoteerd, weigerde hij dat. Die weigering leverde hem maandag nog een extra straf op, omdat veehouders verplicht zijn dergelijke informatie af te geven als de opsporingsdiensten daarom vragen.

De veehouder voorzag zijn zieke dieren niet van voldoende water en voer. Bij een van de controles werd een ziek dier door de ambtenaren water aangereikt. Het dier dronk meteen vijf emmers met 10 liter leeg.

Officier van Justitie Van der Werf eiste een onvoorwaardelijke geldboete van 5.750 euro, 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maand.

Economisch politierechter Van Lookeren Campagne oordeelde in zijn vonnis dat er sprake was van een groot aantal misstanden. Maar hij was milde in zijn vonnis dan de officier van justitie eiste, omdat de zaak inmiddels twee jaar geleden was en er bovendien geen gegevens waren over de huidige situatie op het bedrijf. De verdachte zelf was niet komen opdagen.

Laatste reacties

 • trijnie

  Vreselijk toch, die arme dieren. Misschien kon de veehouder er, op de één of andere manier niet meer voor zorgen, maar dan snap je toch niet dat hij dan geen hulp zoekt.

 • Metal ap

  terecht aanpakken die lui

 • ja

  Als het goed heeft iedere boer dieren om er goed op te passen.dat ben je verplicht naar de dieren maar ook naar de omgeving en consument.terecht gestraft naar een aantal keren inspectie gehad te hebben .sommigen leren het nooit.en maken ze alles en iedereen voor wat dan ook uit.hij brengt zo de agrarische sector imago schade toe.geen dieren meer .

 • jamiemf

  en boer werkstraf geven vindt ik wel een goede haha

Of registreer je om te kunnen reageren.