Rundveehouderij

Nieuws 1824 x bekeken 2 reacties

'Schadelijkheid glyfosaat koeienurine niet bewezen'

Berlijn - Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) wijst bevindingen van onderzoekers van de universiteit van Leipzig inzake de nadelige gevolgen van glyfosaatbelasting bij melkkoeien van de hand.

De onderzoekers beweren dat glyfosaat de oorzaak was van veranderde enzymactiviteit bij de dieren. Het BfR zegt echter dat de bewijsvoering in de studie uit Leipzig niet deugt. Een causale samenhang tussen een en ander is niet aangetoond. De onderzoekers troffen op acht Deense bedrijven in de urine van de koeien glyfosaat aan. Dat ontkent het BfR niet. Maar veranderde enzymactiviteit is een vaak voorkomend probleem bij koeien in de vroege lactatie, zodat dit zonder verder onderzoek bij de dieren van deze bedrijven niet eenzijdig aan de glyfosaatbelasting kan worden toegeschreven. Ook de beweerde invloed van glyfosaat op bepaalde sporenelementen is zonder nader onderzoek van de voersituatie niet aantoonbaar, schrijft het BfR.

Laatste reacties

  • agratax2

    Volgens mij het feit dat Glyfosaat in de urine zit niet positeif te noemen. Is het niet achadelijk voor uenzymen, dan wel voor het milieu. Denk je je land te bemesten met K, P, N en micro elementen Geef je Glyfosaat. Wat hiervan de gevolgen zijn weet niemand ,maar gezond zal het niet zijn. Om nu maar te zeggen dat niet bewezen dat de veranderde enzymactiviteiten komt van Glyfosaat en dus Glyfosaat in de dieren en in de urine Veilig is, gaat toch ook wat ver. Nog het positieve of het negatieve effect van Glyfosaat in de voedselketen en daarna in de afval keten is beide niet onderzocht en dus moet het wel Veilig zijn ja misschien wel Wenselijk. Glyfosaat is en blijft een biocide m.a.w. een stof die leven dood een soort antibiotca. Als antibiotica in de urine zit komt het in het milieu en we weten langzamerhand dat dat een niet wenselijke situatie is (resistentie vorming).

  • joannes

    Precies agratax1 wanneer het de wetenschappers uitkomt bevindingen schadelijk te benoemen wordt zogenaamd bewijs geleverd en wanneer een nauurvreemd glysofaat wordt aangetroffen is het ¨niet schadelijk¨. Gesteund door de grote Universiteit Sponsers wordt de wetenschap wel erg subjectief! Natuurlijk tot het kalf verdronken is en er zoveel bewijs is dat men er niet meer omheen kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.