Rundveehouderij

Nieuws 3574 x bekeken 9 reacties

'Robotcapaciteit blijft onderbenut'

Heibloem - De capaciteit van de meeste melkrobots wordt maar deels benut. Dat is om begrijpelijke redenen, maar juist met een betere benutting van de melkcapaciteit valt extra winst te behalen.

Zelfs na vijf jaar na ingebruikname wordt de capaciteit van de meeste melkrobots nog steeds niet volledig benut, constateert Jan Dortmans van DLV. "Het streven is een melkproductie van 6 ton per robot, maar door optimale afstemming is 6,5 ton bij één robot en 1,2 miljoen kilo melk bij twee robots ook haalbaar en financieel interessant. Om dit te realiseren, moeten robotmelkers niet streven naar gemiddeld drie bezoeken per etmaal, maar eerder naar 2,5 maal met een hogere melkgift per melkbeurt", aldus Dortmans.

De uiteindelijke saldi van melkrobots wijken niet veel af van een traditionele melkstal, blijkt uit cijfers van DLV over 2011 en 2012. In 2011 leverde een robot 7.370 euro meer op dan een traditionele melkstal,  maar over 2012 was het resultaat bijna 19.000 euro negatief. Koeien gemolken door robots leveren meer melk, maar met iets lagere gehaltes aan eiwit en vet. Een hogere melkproductie moet de lagere gehaltes in de melk compenseren.

Laatste reacties

 • abtje

  Is het met een traditionele melkstal niet precies hezelfde? Een extra ronde melken met extra koeien levert ook meer op.

 • simpel boerke

  Laat die beste Jan maar eens 1,3 mln kg melken op twee robots als jij op vakantie bent. Wel minimaal 3 wkn weg blijven en dan nog maar eens met hem praten. Komt er dan vanzelf achter dat er meer is dan economische wijsheden.

 • mkastelein@hetnet.nl

  Dat je zoveel in 1 robot melk gaat met een strakke planning wel lukken, maar dat je met een robot meer melkt als in een trditionele melkput is onzin . Wij hebben namelijke een melkrobt en een visgraat naast elkaar en als ik een koe die over zijn top is naar de visgraat terug doet dan gaat hij meer melk geven . Ze worden beide gevoer uit 1 voermengwagen.

 • kasé

  in de melkstal meer?? hoe kan dat nou?

 • el

  Meer liters met lagere vet en eiwit gehaltes,vang je minder per liter,en het ophalen kost meer!

 • Achterland

  lokbrok ???

 • japke33

  ik heb een robot om 3 keer daags te kunnen melken. Dan ben ik niet tevreden met 2,5 melkingen. Ik denk dat de robot fabrikanten zelf eens goed met de robot aan de slag moeten, want veel dingen kosten te veel tijd. Dat moet anders kunnen. Bijvoorbeeld een spoelbeurt, na een spoelbeurt. Daar kan ik me echt aan ergeren.

 • vraagteken

  ik vind het onzin dat alle koeien 3 keer daags gemolken moet worden. de dames die bijna droog kunnen hebben aan 1 of 2 keer meer dan genoeg

 • abtje

  @BoerMaark Het gaat ook om gemiddelden. Een verse koe wordt vier keer per dag gemolken en een bijna droge koe maar 1,6 keer.
  Globaal mag je zeggen dat een koe minimaal 10 liter moet geven bij een melkbeurt. Dus 25 liter is 2.5 melkingen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.