Rundveehouderij

Nieuws 3306 x bekeken

Opnieuw percelen met maiskopbrand

Apeldoorn - Dit jaar is er opnieuw maiskopbrand op maispercelen vastgesteld. “In de loop van de zomer hebben we meerdere meldingen binnengekregen”, aldus Mark de Beer productmanager ruwvoerteelt bij Agrifirm. Niet duidelijk is of het dit jaar om meer of minder gevallen gaat. Gunstige weersomstandigheden lijken de problemen te beperken. Bij ForFarmers zijn tot nu toe geen meldingen binnengekomen, zo laat productmanager plant Wim Jaspers weten.

Jos Groten, maisspecialist van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-WUR) geeft aan dat het droge koude voorjaar de ontwikkeling van de betreffende schimmel mogelijk heeft beperkt. Op een vorig jaar flink besmet perceel (30-50 procent), waar de mais uiteindelijk is ondergeploegd, is de aantasting dit jaar opnieuw aanwezig, maar in mindere mate (maximaal 10 procent). Het gaat om een maisperceel op kleigrond gelegen tussen Oss en de Maas. Groten heeft echter nog geen goed beeld van de situatie in heel Nederland. Daarbij zijn er nog veel vragen over de ontwikkeling en mogelijke gevolgen van de ziekte.

De ene veehouder denkt dat de besmette mais van invloed is op de melkproductie, de ander merkt geen verschil. Op basis van door Productschap Zuivel en Agrifirm gefinancierd indicatief onderzoek hoopt Groten eind dit jaar meer te kunnen zeggen over de effecten van rassen, grondbehandeling met gips, zaaizaadbehandeling met fungicide, bemestingsniveau en de invloed van meststofcoatings.

De Beer adviseert veehouders, indien mogelijk, een ander gewas op besmette percelen te telen. Sporen van de schimmel blijven ook na het oogsten achter in de grond. Ook moeten hakselaar, trekker en kipper goed worden gereinigd na het oogsten van besmette percelen. Volgens Jaspers is het nog afwachten of maiskopbrand in Nederland een blijvend probleem is. Wel maakt hij zich zorgen over de vitaliteit van de gewassen in het algemeen. Steeds scherpere bemestingsnormen verlagen de weerstand van planten en geven meer ruimte en kansen aan ziektes als bladvlekkenziekte en maiskopbrand.

Vorig jaar werd maiskopbrand voor het eerst in Nederland vastgesteld in drie regio’s: langs de Maas in Noord-Brabant en in Noord- en Zuid-Holland. Op de meeste percelen ging het om aantasting van 10 tot 30 procent, soms zelfs 50 procent. Meldingen komen dit jaar uit dezelfde regio’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.