Rundveehouderij

Nieuws 1002 x bekeken 4 reacties

Nep-Nobelprijs voor Nederlandse koeienkenner

Cambridge - Twee ontdekkingen over koeien hebben de Nederlander Bert Tolkamp vrijdag een zogenoemde Ig Nobelprijs opgeleverd. De wetenschapper en zijn collega's kregen de prijs donderdag (lokale tijd) uitgereikt tijdens een ceremonie aan de Harvard Universiteit in het Amerikaanse Cambridge.
De Nederlander en zijn team wonnen in de categorie 'probability' (waarschijnlijkheid). Ze deden twee ontdekkingen over de tamme herbivoren: hoe langer een koe heeft gelegen, des te groter is de kans dat die koe spoedig zal opstaan. En als een koe eenmaal opstaat, blijkt het niet gemakkelijk te zijn om te voorspellen hoe snel het dier weer zal gaan liggen.

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoekers die mensen aan het lachen maken en aan het denken zetten. Toch krijgen niet alleen wetenschappers de prijs. Zo ging de 'vredesprijs' dit jaar naar de president en de staatspolitie van Wit-Rusland. Agenten arresteerden daar een eenarmige man die een door de president uitgevaardigd verbod zou hebben geschonden op applaudisseren in het openbaar.

Laatste reacties

 • a.jansen

  Het onderzoek is gedaan om klauwproblemen eerder te kunnen signaleren. Voordat afwijkend gedrag geconstateerd kan worden, moet natuurlijk eerst het normale gedrag in kaart gebracht worden.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3508604/2013/09/13/Nederlandse-koeienexpert-wint-alternatieve-Nobelprijs.dhtml

 • somporn

  Van regen kun je nat worden,echt wetenschappelijk vastgesteld.
  Wat zal zo een wetenschapper beuren voor zo een kul studie?

 • J@gertje

  Als je een gans schiet legt deze geen eieren meer.
  Het maakt hierbij niet uit of je nu een gent (mannetje) of gans (vrouwtje) schiet.
  Ook dit is wetenschappelijk onderbouwd.

 • Mozes

  Dit onderzoek is uit zijn verband gehaald. Men heeft het lig/sta gedrag van koeien onderzocht als onderdeel van een onderzoek naar de voorspelbaarheid van kreupelheid.
  Als een koe langer ligt is het verschil in opstaan tussen kreupele koeien en niet kreupele koeien kleiner dan wanneer een koe korter ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.