Rundveehouderij

Nieuws 1014 x bekeken 13 reacties

Melkprijs DMK op 38 euro

Münster - De meeste Duitse zuivelaars hebben de melkprijs afgelopen maand verder verhoogd, zo blijkt uit de door TopAgrar bijgehouden 'melkprijsbarometer'. Marktleider DMK krikte de melkprijs ten opzichte van juli met 1 euro op naar 38 euro per 100 kilo (4 procent vet, 3,4 procent eiwit).

Desondanks blijft DMK achter bij FrieslandCampina dat €39,34 uitkeert. Ook Molkerei Ammerland betaalt met 39 euro meer. In juli betaalde Ammerland 38 euro. Veel kleinere verwerkers in Noord-Duitsland betaalden in augustus al meer dan 40 euro.

Laatste reacties

 • Gerd

  Super nur DOC liegt mit 37 cent drunter!

 • abtje

  Dus daar ook, hoe groter, hoe boeronvriendelijker.

 • alco1

  @abtje, Dus daar ook. Op korte termijn kunnen inspelen scoort nu met een opgaande markt, maar wat als de markt weer in elkaar klapt?

 • abtje

  Dan zakken ze weer mee met de prijs. De meeste kleine spelers weten precies wat ze doen. Die betalen wat ze kunnen, maar ook niet teveel zodat hun eigen bestaansrecht in gevaar komt.

 • alco1

  En zijn dan de grotere concerns met hun noodzakelijke contracten en naar alle waarschijnlijkheid meer uitbetalen dan boervriendelijk?

 • abtje

  Wil je zo vriendelijk zijn je vraag wat nader te omschrijven? snap niet wat je zeggen wilt.
  Kleinere verwerkers hebben ook contracten btw.

 • alco1

  De grotere concerns kunnen over het algemeen niet zo snel op de markt inspelen als de kleinere. Dit geld voor het naar omhoog gaan als een nadeel, maar een voordeel als de prijzen zakken. Vergis je echter ook niet in de resultaten van de kleinere. Het zijn steeds anderen die boven drijven. Het lijkt zo af en toe wel op de aandelen markt. Individueel worden er in het oogspringende resultaten geboekt, maar er zijn er ook met diepe dalen. Grote concerns hebben een brede inzet. Risico spreiding noemen ze dat op de beurs.

 • abtje

  Particulieren gokken met hun eigen geld, cooperaties gokken met het geld van hun afnemers. Als je je ledengeld wat in een coop zit netjes op de beurs zou beleggen met verstand bracht het meer op dan nu de prestatietoeslag? Want maakt een particulier een fout is zijn eigen winst weg. Bij de coop krijgt het bestuur nog steeds hun salaris.
  Risicospreiding bij de coop is gewoon de leden voor de fouten op laten draaien en gaat het goed investeren we gewoon verder met uw geld.
  Een particulier die fouten maakt gaat 'gewoon' zelf naar de bliksem.

 • alco1

  Ha. HA. Je bent dus tegen coöperaties!

 • abtje

  He he. Nee, mits ze te groot en te machtig zijn. Ideaal is 50 om 50. Alles wat daar vanaf wijkt is vragen om ellende en machtsmisbruik. Ze horen elkaar in evenwicht te houden, valt dat weg dan krijg je zo'n eenpartij machtsgebeuren wat geheid op misbruik uitdraait.
  Zou een particulier even groot en machtig zijn dan piepte ook iedereen, alleen dan nog harder. Maar omdat OP PAPIER de boeren nu 'baas' zijn is alles oke. Waanzin...

 • abtje

  Alco1 Kijk bijvoorbeeld maar naar de kalvermesterij. Ook helemaal verkloot, een grote particulier. Had hij maar 50% in handen, dan was het heel anders, nu heeft hij ook mer dan 80% in handen en hetzelfde drama.
  Andere kant is wel, als hij het niet deed, hadden we een echt imago probleem. Hij neemt wel alle 'onbruikbare'kalveren over die anders doodgespoten werden. En da's niet goed voor het imago...

 • alco1

  Laten we de resultaten maar gaan beoordelen en gelukkig kunnen we nog gaan naar waar we willen. Trouwens, alles wat je zegt in #8 zijn ook mijn woorden. Ik hoop dat je #7 van mij ook ter harte wilt nemen.

 • abtje

  Daar heb je ook gelijk in, maar uitkijken dat je nu niet vier dingen door elkaar gaat gooien. Coop, particulier, grote onderneming en kleine ondeneming.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.