Rundveehouderij

Nieuws 374 x bekeken

Leden akkoord met krimpplan Omira

Ravensburg - De leden-leveranciers van de kwakkelende Zuid-Duitse zuivelaar Omira hebben met grote meerderheid ingestemd met inkrimpingsplannen.

De reorganisatie was voorgesteld door het bestuur en directie en voorziet in sluiting van een fabriek (in Rottweil)  per eind oktober volgend jaar en beperking van de activiteiten op het gebied van consumptiemelk- en yoghurtproducten. De inzet op productie voor industriële afnemers wordt evenwel uitgebreid, waarbij zal worden gewerkt aan langdurige prijsgeïndexeerde contracten. Producten van alpenmelk (40 procent van melkplas) worden apart in de markt gezet. De melkaanvoer zal worden gewaarborgd met behulp van een bonusmodel voor leveranciers die zich tot eind 2015 binden aan het bedrijf.

Omira raakte in de problemen door slechte contracten in het melkpoedersegment. De melkprijs van het bedrijf kelderde en vele leveranciers stapten over naar andere verwerkers. In totaal verloor Omira 250 miljoen kilo van haar 1 miljard kilo grote melkplas. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 15 miljoen euro. Dit jaar brengt naar verwachting van de directie weer winst, en wel van 4 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.