Rundveehouderij

Nieuws 2088 x bekeken 2 reacties

Kaas grootste bulk-exportsucces Europese zuivel

Brussel - Kaas is bij de bulkzuivel het meest succesvolle exportproduct van de Europese Unie. Althans, in de eerste 6 maanden van dit jaar. Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Bij de andere grote exportstromen daalde de export in het eerste halfjaar fors. Dit met name door de flink lagere melkproductie in de EU. De boterexport daalde in de eerste zes maanden met 4,7 procent, de export van vollemelkpoeder met 10,9 procent en de export van mageremelkpoeder met zelfs 30 procent (goed voor bijna 100.000 ton). De lage eigen productie leidde er overigens ook toe dat zelfs een hoeveelheid van 2.300 ton mageremelkpoeder geïmporteerd werd in de EU. De kaasexport daarentegen was de enige productgroep waarvan de export steeg, en wel met 7,3 procent.

Van speciaalpoeders en wei, ook producten waar veel vraag naar is, zijn geen statistieken gepubliceerd. Alle geëxporteerde zuivelproducten gingen overigens wel voor recordhoge prijzen de grens over.

De belangrijkste importeurs van kaas zijn: Rusland, dat 10 procent meer importeerde met totaal 182.000 ton in de eerste helft van 2013, Japan (+6 procent, goed voor in totaal 139.000 ton), de Verenigde Staten (+5 procent, totaal 79.500 ton), Mexico (+12 procent, totaal 50.000 ton) en China (+20 procent, 27.000 ton). Rusland importeert vooral Europese kaas, Japan koopt grotendeels Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse kaas, Mexico koopt vooral Amerikaanse kaas.

Laatste reacties

  • koestal

    elke dag zo,n 1000 ton kaas naar Rusland ,indrukwekkend !

  • poldes

    koestal,
    1 jaar heeft 365 dagen,
    de helft van 1000ton per dag(z,on 30 vrachten) is ook veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.