Rundveehouderij

Nieuws 1107 x bekeken 2 reacties

Fonterra verwacht record melkprijs

Auckland - Fonterra heeft haar melkprijsverwachting voor 2014 opnieuw met 50 dollarcent verhoogd naar 8,30 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Niet eerder ging de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming uit van zo’n hoge melkprijs. Het gaat om de derde verhoging in een paar maanden tijd.

Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden met de huidige koers gaat het om bijna €0,39 per kilo melk bij 4,4 vet en 3,2 eiwit. Inclusief dividend van 32 dollarcent per aandeel zou de contante melkprijs uit kunnen komen boven de €0,40. (8,62 NZD)

Vooral de vraag naar vollemelkpoeder in Azië, met name uit China (ondanks het botulisme-schandaal), noemt Fonterra-voorzitter John Wilson robuust. Wel wijst hij op de risico's van forse prijsschommelingen op de wereldmarkt.

Topman Theo Spierings gaat voor de eerste helft van het huidige boekjaar (2013-2014) uit van een daling van de resultaten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hoge kosten zetten de marges van onder meer de consumentenproductendivisie onder druk. Het verschil in opbrengsten tussen de melkpoeders en kaas en caseïne is relatief groot. De vooruitzichten voor de tweede helft van het huidige seizoen zijn wat betreft de divisie consumentenproducten gunstiger, maar voor de ingrediëntendivisie nog ongewis.

Een jaar geleden kende Fonterra een vliegende start. De onderneming wist volop te profiteren van een spectaculaire stijging van de melkaanvoer. Droogte gedurende de tweede helft van het seizoen gooide echter roet in het eten. Dit seizoen wordt uitgegaan van een 5 procent hogere melkaanvoer ten opzichte van vorig seizoen.

Spierings geeft aan vast te houden aan de ingezette strategie en gestelde groeiambities. Morgen maakt Fonterra haar resultaten over boekjaar 2012-2013, met daarin verwerkt de gevolgen van het botulisme-schandaal, bekend.

Laatste reacties

  • koestal

    niks mis mee ,dan blijft de prijs hier ook hoog

  • poldes

    bij 4,4 vet en 3,2 eiwit in Nieuw Zeeland € 0,39
    Dat betaald de kaasfabriek waar wij hier al meer dan 20 jaren aan leveren in 2013 nog niet uit.
    Dit moet je als voordeel zien; en mag je voor heel de wereld hier melk produceren.(voor minder als in Nieuw Zeeland) o ja en dan mag je nog een cent hier gekort worden omdat de koeien op de stal gras eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.