Rundveehouderij

Nieuws 4533 x bekeken 8 reacties

E.coli-besmetting bij Nederlandse kaasmaker in Canada

Calgary - Het van oorsprong Nederlandse kaasbedrijf Gort's Gouda Cheese in de Canadese provincie British Columbia haalt een grote partij kaas terug vanwege geconstateerde e.coli-besmettingen.

Inmiddels zijn 22 ziektegevallen gemeld in vijf verschillende Canadese provincies. Eén patiënt is overleden. Vier mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen vanwege complicaties.

De ziektegevallen worden gerelateerd aan rauwmelkse kazen van het bedrijf. De meeste patiënten komen uit British Columbia en het aangrenzende Alberta.

De gehele productie van kaas uit de periode tussen mei en september wordt terug geroepen. Het bedrijf stelt op de eigen website dat verschillende overheidscontroles in de afgelopen maanden geen enkel probleem aan het licht hebben gebracht. "We werken hard samen met de autoriteiten om de oorzaak van het probleem te vinden."

Volgens de Canadese voedselveiligheidsautoriteit CFIA is er op dit moment geen reden aan te nemen dat de besmetting wijd verspreid is.

Kaasmaker Gort emigreerde in 1981 naar een bedrijf in Salmon Arm. De kaasmakerij werd in 1983 opgezet met de productie van kaas en kwark. Later werd de productie uitgebreid met andere soorten kaas waaronder Maasdammer, Gouda, feta, yoghurt en andere zuivelproducten. In 2007 is het bedrijf overgenomen door de familie Wikkerink.

Laatste reacties

  • NoordHollander

    het beste is maar cono kaas eten en niet al teveel de verslagen over dochtergroepen te volgen daar klopt weinig van

  • koestal

    mag geen imagoschade voor Nederlandse kaas opleveren ,het is gelukkig ver mijn bed

  • Bison

    Is dichter bij de mijne Koestal,..Ikheb twee van die wielen Goudse in mijn koelkast liggen en had vanmorgen nog een paar plakken voor ontbijt.
    Best goeie kaas hoor en ik proefde niks geen E-coli :)

  • trijnie

    Bison , eet maar lekker op; onkruid vergaat niet...
    Kan ik tegen bison wel zeggen, lol,

  • hobbyboer

    Bison, geeft wel een slecht imago van de BC inspectie dienst. gelukkig is het maar een thuis zuivelaar. een minder, en dan een die rauwe melk gebruikt, maakt niet zoveel uit.

  • Bison

    Trijnie,ha ha.
    Van een paar bacteries gaat een gezond mens niet dood en het helpt de immuniteit opbouwen.

    Wij maakten hier 20 jaar geleden ook zelf goudse en leidse kaas voor ons zelf en voor verkoop en ook van rauwe melk . Soms had je wel eens een bolle maar die vonden de varkens wel lekker :)
    Nooit iemand ziek van geworden.

    hobbyboer je doet net of ze in Holland zo scherp controleren.
    Hoelang was dat paardevlees vermengd met rundvlees verkocht voordat ze dat doorhadden? ;)

  • abtje

    Zijn het niet toevallig wel die zelfzuivelaars met rauwe melk die altijd alle prijzen winnen qua smaak???
    Pasteuriseren is veilig, maar vernaggelt wel de smaak van het eindprodukt.

  • trijnie

    Abtje, ik lees een boek: de boerin vertelt, die moet ook niks hebben van gepasteuriseerde melk.
    Ze verteld dat daardoor de melk kapot gaat oftewel die ingrediënten in de melk die de echte rauwmelkse boerenkaas moet maken.
    Leuk'boek'om te lezen, gaat over een bio bedrijf, ik geniet ervan als ik erin lees.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.